LA GRIP AVIÀRIA

Deixa un comentari

Les noticies son una mena de riu que apareixen i desapareixen impulsades per interessos de difícil comprensió. La grip aviaria és un d’aquest temes que pateixen les oscil·lacions de la “moda”. La malaltia no ha desaparegut i cada dia hi ha més infectats i morts arreu del món.  Malgrat tot, els científics no preveuen encara una pandèmia per l’any 2008.



Segons el Departament de Salut la grip aviària es una malaltia contagiosa causada per un virus que normalment afecta les aus i, menys habitualment, els porcs. Son virus que no solen passar d’una espècie animal a una altre, però, en rares ocasions poden creuar aquesta barrera d’espècie i infectar els humans.
La grip aviaria no és una malaltia nova entre les aus, es té constància de la seva existència a Itàlia des de fa més de cent anys. Els brots actuals de grip aviaria son d’alta patogenicitat. Van començar al sud-est asiàtic a mitjans del 2003 i són els brots més greus que s’han declarat mai, té una mortalitat que pot arribar al 100%, sovint en només 48 hores. Mai abans a la historia d’aquesta malaltia no s’havien trobat tants països afectats simultàniament i amb tantes aus mortes.
L’agent causal és el virus H5N1, molt tenaç. Existeix la possibilitat que passi als humans  i doni lloc a una malaltia greu, actualment mes del 50% dels humans afectats per la grip aviària han mort. Malgrat que el risc més greu serà la mutació del virus vers una forma encara més infecciosa que li permeti transmetre’s de persona a persona, el que podria donar lloc a la tan temuda pandèmia de la grip. Cada vint o trenta anys sol aparèixer una pandèmia de grip a nivell mundial. La més virulenta i recordada va ser la grip dels anys 1918-1919. 

De moment l’Organització Mundial de la Salut reconeix que s’han contagiat del virus de les aus 346 persones arreu del món,  d’elles 213 han mort.

Desembre de 2007 ha representat un increment dels casos d’infecció arreu del món. A Egipte una noia de 25 anys, originaria de Bany Suwef, moria desprès d’haver mantingut contacte amb aus infectades. Dels 39 casos d’infecció humana detectats a Egipte, 16 han mort.

El país més greument infectat és Indonèsia, on, fins ara, hi ha hagut 116 infectats, amb 94 morts. El virus ja s’ha propagat a la major part de províncies de l’arxipèlag. El dia de Nadal moria una jove de 24 anys de l’oest de Djakarta.

Al Pakistan 9 persones s’han infectat darrerament, un veterinari i els seus tres germans, dos d’ells van morir i els altres dos s’han pogut salvar. 
 

A Europa la grip aviaria esta produint greus perjudicis econòmics i ecològics.  Alemanya i Polònia són els estats més perjudicats.
A la regió de Brandebourg (propera a Polònia) el mes de desembre s’ha descobert un tercer focus de la grip en una granja de la localitat de Blumenthal. Seguin les directrius de la Unió Europea s’han sacrificat totes les aus i s’ha creat un cordó sanitari de tres kilòmetres al voltant de la granja.

Polònia és el país més infectat d’Europa, encara que la malaltia no s’ha transmès als humans. Dies abans de Nadal sis noves granges s’han afegit a les infectades prèviament. A conseqüència d’això es calcula que s’han matat mes de mig milió d’ocells a la zona acordonada per tal d’impedir el contagi. 

Polònia va exportar 230.000 tones d’aus a l’Unió Europea l’any 2006, aquest nou brot ha representat un fort daltabaix per a la seva economia. 
 Rússia, Lituània, Ucraïna, Bielorússia s’han afegit a la prohibició, que ja havia realitzat l’Unió Europea, d’importació d’aus provinents de Polònia.

Segons el diari israelià Haarez, el virus H5N1 es va descobrir a les anàlisis fetes a 18 gallines d’un petit zoo d’una guarderia de Binyamina, al sud de Haifa (Israel). Cap de les persones que van estar en contacte amb les aus, ni els pares dels infants han estat contagiades. Segons el diari s’han sacrificat totes les aus en un radi de 3 kilòmetres i creat un cordo sanitari de 10 kmts. en el que s’impedeix el moviment de les aus. Israel ja havia patit un contagi l’any 2006 a nou granges.
 

    

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 10 de gener de 2008 per Josep Arasa

  1. I després d’ aquest allau de dades que n’ hem de treure en conclusió?

    Si no tenim  contacte amb les aus vives infectades no hi ha contagi.

    Saps que et dic, aniré en compte quan agafi el cotxe aquesta nit.
    H.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.