I si parlem de drets humans i Guantànamo, Joe?

Deixa un comentari

Per: Dani – Amnistia Internacional Catalunya el 06/05/10

Obrirà finalment la Unió Europea un debat clar sobre drets humans amb el vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, que visita aquesta setmana Brussel·les i Madrid? Amb una ciberacció Amnistia demana que es parli dels presos a Guantànamo i les detencions secretes de la CIA.

               Amnistia Internacional demana als líders de la Unió Europea (UE) que obri amb els Estats Units un diàleg sincer i directe sobre les conseqüències que, per als drets humans, tenen les operacions de l’anomenada Guerra contra el Terror.

El vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, visita aquesta setmana Brussel·les i Madrid, on es reunirà amb José Luis Rodríguez Zapatero, com a president de torn de la UE durant aquest primer semestre de 2010.

En una carta adreçada als responsables de les principals institucions de la UE, Amnistia Internacional demana a la Unió Europea i a la Presidència espanyola que es debatin qüestions com la situació i el futur de les aproximadament 180 persones que encara hi ha recloses a la base de Guantànamo, així com la rendició de comptes per violacions dels drets humans comeses en el marc de la lluita contra el terrorisme, especialment pel que fa al programa de detencions secretes de la CIA.

Com recorda el director de l’Oficina d’Amnistia Internacional davant la Unió Europea, Nicolas Beger, “no pot haver-hi seguretat al nostre món sense un respecte incondicional pels drets humans per part de tots els actors estatals, inclosos els Estats Units”.

A la presó de Guantànamo encara hi ha 180 reclusos

Els Estats membres de la UE han d’exercir pressió sobre el govern nord-americà perquè respecti els drets humans en el procés de tancament del centre de detenció de Guantànamo, un capítol negre de la història recent. Cal posar fi a l’actual pràctica de mantenir detingudes persones de forma indefinida i sense judici. A Guantànamo encara hi ha 180 persones recloses, que han de ser posades en llibertat o acusades d’algun delicte objectiu. Les persones a qui els Estats Units desitgen processar han de ser jutjades per tribunals civils imparcials i independents i no pas per comissions militars amb procediments que ignoren les normes internacionals sobre justícia processal.

La Unió Europea hauria de demanar al govern nord-americà que investigui de forma exhaustiva totes les denúncies sobre tortura i desaparició forçosa de persones relacionades amb el programa de la CIA d’interrogatori i detenció secreta, i afavoreixi la recerca de la veritat, en un procés de rendició de comptes que fins ara no ha aprofundit. Alhora, la Unió Europea hauria d’abordar igualment les denúncies sobre alguns dels seus Estats membres, que suposadament han estat còmplices en operacions de lliurament extraordinari i detenció secreta en territori europeu.

Amnistia Internacional té en marxa una ciberacció a través del seu web en la qual sol·licita a la Presidència espanyola que demani al Govern britànic una investigació imparcial per aclarir la presumpta complicitat d’agents dels serveis d’intel·ligència britànics amb els Estats Units en les tortures i maltractaments soferts per Binyam Mohamed. Aquest ciutadà etíop resident al Regne Unit va ser detingut al Pakistan el 2002, va passar per presons del Pakistan, el Marroc i l’Afganistan sota control nord-americà, on presumptament va ser torturat, i va ingressar a Guantànamo entre 2004 i 2009, any en què va ser alliberat sense càrrecs.

La foto és de Byniam Mohamed, qui després de passar 5 anys detingut a Guantànamo va ser alliberat sense càrrecs.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 6 de maig de 2010 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.