HISTÒRIES DEL PENEDÈS:RIUDEBITLLES I LES MITGES

Deixa un comentari

Ja feia un any que les dones de l’Estat havien votat per primera vegada (1933) quan les noies de Sant Pere de Riudebitlles van advertir públicament que aquell estiu es posarien pantalons.

L’any 1932 s’havia aprovat la llei del divorci i des de 1931 la legislació reconeixia l’equiparació dels drets electorals d’ambdós sexes per les persones més grans de 23 anys. Era president de la República espanyola Niceto Alcala Zamora.

L’estiu anterior (1933) Pau Casals havia presidit el concurs de castells de Tarragona i rebutjat la invitació d’anar a tocar amb la Filharmònica de Berlín a causa de l’arribada al poder d’Adolf Hitler. El mes de febrer, al Camp de Les Corts de Barcelona, la Selecció Catalana de Futbol va jugar contra la Selecció Espanyola, va perdre per 0 a 2. Miguel Fleta triomfava cantant la Marsellesa i l’Himne de Riego. A la festa major es ballaven foxtrots i americanes. Els 1570 habitants de Sant Pere de Riudebitlles prenien la fresca parlant de llibertat.

Al recull de premsa del Penedès Republicà realitzat per Jaume Recasens (Somnis en paper. Cossetània 2011) publica una controvèrsia apareguda a “Riudebitlles, setmanari independent de notícies, esport i ciutadania”  (1934) de Sant Pere de Riudebitlles. El setmanari informava que les noies del poble, es volien posar pantalons masculins. Entrevistada una de les damisel·les rebaixava els seus objectius: “no era cert que es posessin pantalons, sinó que havien decidit treure’s les mitges

La redacció de Riudebitlles responia amb un to que avui titllaríem de masclista “advertim a les noies de Sant Pere que veiem amb mals ulls aquesta decisió, doncs una noia sense mitges perd el 75% i si només té el 25% d’ella mateixa, resulta que queda quasi nul-la. Si no voleu escoltar, almenys porteu mitjonets i si no, feu el que més us plagui. Allà vosaltres!. “

En els seus orígens les calces femenines tapaven des de la cintura fins els peus, posteriorment van néixer les mitges-calces que cobrien dels peus fins a les cuixes, Durant temps, calces i mitges-calces van romandre amagades de les mirades. Amb l’arribada del segle XX les dues denominacions queden substituïdes per “mitges”, i les faldilles comencen a escurçar-se (1913/14) deixant descoberts el turmell i el panxell de la cama. Les mitges esdevenen una peça visible feta de seda.  Al descobrir-se el raió i, amb la Gran Guerra tallar-se el subministrament de seda des de el Japó, es van fabricar amb el material sintètic.

L’estiu de 1934 va acabar el 6 d’octubre quan  Lluís Companys va proclamar l’Estat Català dins la República Federal Espanyola i es va empresonar el govern català i es va suspendre l’Estatut. La llibertat va acabar l’hivern de 1939 amb l’entrada de l’exèrcit franquista a Sant Pere. Les faldilles es van tornar més llargues i les mitges obligatòries.

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 7 d'octubre de 2011 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.