HISTÓRIES DEL PENEDÈS: SANT CUGAT I LA MANO NEGRA

Deixa un comentari

La Mano Negra és una suposada organització anarquista secreta i violenta de finals del segle XIX. Se li van atribuir assassinats i fins i tot incendis de collites i edificis.
Avui en dia encara no esta clar si la Mano Negra va existir o va ser un invent del govern Sagasta per apaivagar les revoltes del camp –especialment al sud d’Espanya- i donar mala imatge del moviment llibertari. Aquesta possibilitat ja fou suggerida per l’escriptor valencià Vicente Blasco Ibañez i recentment pel historiador Juan Madrid.

Segons explica en Pere Mas i Perera en el seu llibre: Vilafranca del Penedès (Editorial Barcino-1932, pag. 79), en el moment en que prenia força la qüestió rabassaire -litigi que tan d’enrenou va portar a la nostra comarca- alguns pagesos es van organitzar amb la denominació La Mano Negra a Sant Cugat Sesgarrigues.

“Devés 1883 i 1884, va començar una agitació popular que donà lloc a excessos a Sant Cugat Sesgarrigues, on hi havia establerta la societat secreta de la Mano Negra, potser secció de l’entitat anarquista barcelonina del mateix nom…” i acaba el tema amb “la fil•loxera s’encarrega de donar terme a aquesta qüestió.”

L’autor no especifica qui eren els seus components, ni detalla les seves accions, però la qüestió rabassaire va continuar essent motiu de litigi fins i tot desprès de que la Generalitat dictes la llei de Contractes de Conreu el 26 de juny de 1933.

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 16 de setembre de 2009 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.