HISTÒRIES DEL PENEDÈS: LA MULASSA I EL DRAC

Deixa un comentari

Les picabaralles entre vilanovins i vilafranquins venen de lluny. Quan en el reculat segle XIX els vilanovins no pogueren fer passar el tren abans que arribes a Vilafranca, l’empipament es va transformar en gest.

Quan arribà la Festa Major d’estiu a Vilanova, enviaren la Mulassa a la carretera de Vilafranca i fent-la posar d’esquena a la capital del Penedès li feren etzibar un raig de guitzes i algun pet.

A les acaballes del mes d’agost, el dia de Sant Felix, els de terra endins, van fer anar el seu Drac a la carretera i encarant-lo cap a mar li feren engegar les seves piules vomitant foc en direcció a Vilanova. Durant anys així van  desfogar les seves rivalitats ambdues poblacions.

Però si els de Vilafranca van tenir el primer tren, mai no han pogut pair que els de Vilanova tinguin els millors pops

LA MULASSA

La Mulassa és una figura festiva en forma de mula, més o menys grossa. La transporten, posant-se en el seu interior, dues persones que la fan ballar i deambular amunt i avall durant el seguici de les cercaviles i processons festives locals. Aparentment sembla que la seva funció principal es complementar la resta de figures de la cercavila: gegants, dracs, bous, àligues, nans, etc.

La Mulassa més antiga que es coneix a Catalunya es la d’Olot que data de l’any 1414. Els indicis de la nostra Mulassa es remunten a finals del S.XVI i principis del S.XVII.

L’any 1629 “l’obra de l’església de Sant Antoni” va pagar per despeses de la Mulassa, 16 sous i a l’any 1658 comencen a constar pagaments als portadors de la Mulassa. Fins l’any 1779 la Mulassa era un animal ferotge i ofensiu, ja que anava a la processó espetegant i llançant foc per la boca, a partir d’aquesta data i com a conseqüència d’unes disposicions oficials dictades a Barcelona va deixar de llançar foc, passant a ser un animal pacífic.

Podem dir amb certa seguretat que la indumentària actual de la Mulassa parteix de l’any 1869 i que l’actual cap és una reproducció de la de 1902 i aquesta de l’anterior. L’agost de 1946 un grup de socis del “Fomento Villanovés” es proposen recuperar per la propera Festa Major el ball de Diables i la Mulassa, fita que varen aconseguir amb molt d’èxit i encert sobretot amb la Mulassa que al llarg de 50 anys ha anat sortint cada Festa Major, posteriorment el grup de mulassers és va integrar com a colla dins l’Agrupació de Balls Populars.

Actualment hi ha tres mulasses: la grossa de 1946 anomenada “La boja”, la mitjana o “Presumida” de 1955 i la petita “Cabreta”, la dels més petits construïda el 1984.

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 12 de maig de 2009 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.