HISTÒRIES DEL PENEDÈS: FRAY ?RAYMUNDI MARTINI? DE SUBIRATS

Deixa un comentari

En Ramon Marti va néixer a Subirats entre els anys 1210 i 1220 i va ser, sens dubte, un dels grans “intel·lectuals” catalans de l’època. Quan tenia catorze anys va ingressar al convent de Santa Catalina  (Barcelona), de l’ordre dels dominics, de la mà de sant Raimon de Penyafort.  Posteriorment es va traslladar a París, on va ser company de Tomàs d’Aquino. A Palma  va estudiar àrab. L’any 1250 va rebre l’encàrrec de crear un estudi de llengua àrab “Studium Arabicum” a Tunis -on els dominics ja tenien un convent- per estudiar i després ensenyar l’àrab als missioners, i  aprofundir en l’estudi de l’Islam.

L’any 1257, a Tunis, Ramon Martí va escriure la seva primera obra coneguda, Explanatio Symboli Apostolorum, un comentari en polèmica contra els musulmans. Ramon Llull, en el tractat De acquisitione Terrae Sanctae, diu que Ramon Martí entregà a l’emir de Tunis una versió aràbiga de la seva obra. A més a més, Ramon Martí a Tunis va compilar el Vocabulista in Arabico, un dels primers diccionaris àrab-llatí, i el tractat De secta Machometi, “La secta de Mahoma”.

Després de més de deu anys a Tunísia, va ser cridat de nou a Barcelona: el Capítol general dels Dominics de l’any 1259 havia decretat obrir un altre Studium Arabicum a la ciutat comtal, i Martí era la persona més apta per dirigir-lo. A Barcelona, Ramon Martí va tenir també l’ocasió de conèixer el rei Jaume I.

L’any 1263, a Barcelona, va haver-hi una famosa disputa pública entre jueus i cristians; com a representant dels jueus es va cridar el rabí Moshe ben Nahman de Girona (també conegut amb el nom català de Bonastruc ça Porta), mentre que  del cristià era el dominic convers Pau Cristià, acompanyat d’en Raimon de Penyafort (ja molt gran), l’Arnau de Segarra i en Ramon Martí. Arran d’aquest fet, Jaume I li va encarregar la tasca de convertir jueus. L’any següent, el 1264, el rei va crear una comissió encarregada de revisar i censurar les còpies del Talmud i de les altres obres rabíniques per eliminar-ne les blasfèmies contra el dogma catòlic: entre d’altres persones en formaven part els penedesencs Raimon de Penyafort i Ramon Marti.

El 1267 és l’any en què Ramon Martí va acabar la seva primera obra  contra els Jueus: Capistrum Iudaeorum, “El dogal dels Jueus”(El 3 de vuit 18-03-11). Els any 1268-1269 va tornar a visitar Tunísia com missioner, i Alexandria, Palestina, Xipre, Sicília i Sardenya. Jaume I va voler que Ramon Martí l’acompanyés al concili de Lió de 1274, en què el rei va defensar els seus ideals de croada.

A Barcelona, l’any 1278, Ramon Martí va acabar la seva obra més important, el Pugiofidei, una de les obres més representatives del cristianisme medieval. En aquell període fou també professor d’hebreu del metge i erudit Arnau de Vilanova. Devers 1284-1285 Ramon Martí va morir a Barcelona.

Publicat El 3 de vuit (09-03-12)

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 9 de març de 2012 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.