EL BARRINAIRE -Josep Arasa i Ferrer

"Tan sols quan has demostrat la teva capacitat de convertir-te en un problema pots començar a negociar amb el món la part de raó que creus que t'ha de correspondre" Enric Vila

22 de maig de 2009
0 comentaris

HISTÒRIES DEL PENEDÈS: EN TON DE LA PIPA

En Ton de la Pipa és un personatge literari creat per en Joan Pons i Massaveu (1850-1918). El Ton, un ferrer  de l’Arboç, duran d’un viatge en tren explica als seus companys de vagó les desventures que la vila penedesenca va patir quan els francesos hi entraren a sang i foc. El relat és ric i ple de sentiment.

L’Arboç va sofrir un dels episodis més cruents de la historia de la comarca, “quin desgavell!!!…Quanta destrossa! Tot anà en renou…Tot ho tregeuren de polleguera. Pillatge consemblant no crec que persona nada puga contar-ho. Fins les caixes de núvia foren arrastegades dret al carrer….”.

Seixanta quatre arbocencs van perdre la vida a mans del general francès Chabran. Segons en Ton de la Pipa, més de tres-cents gavatxos van deixar-hi la pell. Per aquesta gesta, l’Arboç, rebé l’any 1816 el títol de “Heroica Vila“.
Per escarni del despòtic general francès, i perquè la batalla fos recordada eternament, el poble reproduí la cara i donà el nom de Chabran al seu gegant. Els seus diables, els dies senyalats, continuen cridant “foc a l’Arboç”, igual com tot el Penedès ho va cridar el 9 i el 10 de juny de 1808.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.