HISTÓRIES DEL PENEDÈS: EL PALAU NOVELLA

Deixa un comentari

El Palau Novella és, actualment, el monestir mes venerat del Penedès.

Al mig del Parc Natural del Garraf, dins el terme d’Olivella, l’americano sitgetà Pere Domenech i Grau va comparar, l’any 1875, el mas de les Piques a la família Raventos, invertint la fortuna feta a Cuba.

Domenech volia convertir les terres en centre d’una explotació agrícola seguin directrius de treball molt noves per l’època. L’any 1885 fou declarada colònia agrícola pel rei Alfons XII. L’arribada de la fil·loxera a la comarca, 1893, va frustrar el projecte.

D’aquell projecte en queda un palau senyorial d’estil eclèctic. La mansió conserva en el seu interior una capella dedicada a la Immaculada Concepció, una sala de ball magníficament decorada, un bany àrab amb una banyera de marbre de Carrara d’una sola peça i un menjador amb un sostre motllurat. Al pati hi ha una mena de rentadors que són obra del mateix Gaudi o d’algun dels seus deixebles. Els boscos de la casa tenen un llac, d’estil romàntic, amb una escultura central com a brollador.

El palau fou propietat dels agustins durant els anys seixanta, els quals van transformar la finca agrícola en una urbanització.

L’any 1996, al Palau Novella, es va instal·lar una comunitat budista que ha restaurat l’edifici,  i l’ha transformat en l’únic monestir de budisme tibetà existent a Catalunya, un Tashi Ling. El monestir està obert als visitants i, ultra l’interior del palau, es pot visitar una interessant col·lecció d’art, de cultura i de tradició budista tibetana.

Els seguidors de Buda Gautama, nascut cinc segles abans de JC, no adoren a cap deu suprem creador de l’univers. No tenen el concepte de guerra santa, ni el del dogma com succeeix entre els cristians o els mahometans. No estan organitzats amb una jerarquia vertical, però tothom respecta i venera al Dalai Lama tibetà. El budisme està estes arreu del món i s’estima que actualment són 1.400 milions els seguidors, a Europa són uns 20 milions (5% de la població).

La comunitat penedesenca va ser fundada pel Molt Venerable Lama Jamyang Tashi Dorje Rinpoche, un barceloní nascut l’any 1951, que va estudiar amb els escolapis abans de cursar medicina a l’Universitat de Barcelona. Al monestir hi ha monjos i monges, residents, col·laboradors y voluntaris, que no estan obligats a fer vots de pobresa o de castedat. La comunitat es dedica a l’estudi de la filosofia budista, a l’oració, a la meditació i al treball social.

Així com el cristianisme està dividit en més de quatre-cents grups –inclòs el catòlic/apostòlic/roma- i tots es consideren els únics i veritables intèrprets de la doctrina de Jesucrist; els budistes també tenen diverses escoles però relacionades entre si amb la cordialitat de la seva filosofia. El monestir de Plana Novella participa de la tradició Ngagpa, una de las més antigues del budisme Vajrayana.

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 9 de juliol de 2010 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.