HISTÒRIES DEL PENEDÈS: EL MOSTILLO

Deixa un comentari

He tornat a pujar a la Casa Alta, feia mols anys que no hi venia, te el mateix olor de segles i de rosada que recordava.
Malgrat que el foc hagi destruït els boscos, els tractors llaurat les eres, els brètols robat les teules i el temps respectat les parets mestres, el mas continua essent un edifici altiu. Mai sabré si mirava al llevant marítim vilanoví o al ponent de la plana. La Casa Alta encara guaita a quatre vents.

Em va donar aquell paper rebregat en Josep. El darrer pastor transhumant, el que manava els ramats des de la mar penedesenca fins la serralada Pirinenca per la carrerada que passava pel mas. Amb ell es va acabar aquell doble viatge anyal que tranquil•lament a peu, pujava el bestiar a la primavera i el baixava a la tardor.
Ja fa anys, quan en Josep es refugiava del fred a la enrunada cuina de la Casa Alta, va salvar de les flames un full esgrogueït amb cal•ligrafia clara:

“Mostillo fet segons els collidors de Vinebre:
4 petricons de most (1 litre)
1 pell de taronja, si no ni ha es pot posar de llimona
una cullereta de celiandre i un altre de matafaluga
i un got de farina

Posar el most en un tupí amb el celiandre, la matafaluga i la pell, fer bullir fins a reduir a la meitat.
Cal colar i deixar refredar. Quan estigui fred agafar un petricó del most bullit i afegir-hi la farina ben desfeta. Posar la barreja de nou al tupi i fer bullir tot un quart d’hora.
Es deixa reposar uns dies i és més bo.

Ells ho mengen amb pa torrat, els hi dona força i diu que cura els constipats.”

Es desconeix l’autor o autora de la recepta, però la dolçor d’aquesta llaminadura tardorenca es va mantenir viva en moltes cases de la comarca fins els anys trenta del segle passat.

Els ramats d’en Josep ja no fan dringar les esquelles, ni coneixen dreceres. En Josep ja no puja a la Casa Alta. Al mas no hi fan estada els collidors de la Ribera, la vinya va desaparèixer amb la fil•loxera a finals del segle XIX.

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 5 de setembre de 2009 per Josep Arasa

  1. Nike shox dream Nike launched the nike shox r3, a new shoe design that utilized Max Air throughout the shoes midsole. Air Max 360 features a full-length nike shox r5 unit that has no foam, just pure Nike Shox Shoes cushioning to provide the softest, smoothest, and most durable experience created in an Air Max shoe to date. Runners will be able to run directly on Nike

    Sale cheap air max shoes air max 2009 mbt shoes mbt footwear mbt shoes sale we sale nike max shoes air max 90 shoes  cheap nba shoes  free shipping! nike air zenyth air max tailwind shoes mbt tembea  2010 mbt shoes  mbt tataga shoes  air max 360 shoes free shipping!

Respon a Receptes.cat Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.