HISTÒRIES DEL PENEDÈS: EL DIMECRES, MERCAT A VILAFRANCA

Deixa un comentari

El mercat vilafranquí, que actualment es reuneix els dissabtes,  ha canviat de dia al llarg de la seva historia. L’any 1360 es feia els dimecres. El 1400, els dissabtes; el 1452 els dimecres i els dissabtes; més tard novament els dissabtes. Els anys 30 del segle passat es va fer els divendres.

El geògraf Lluis Casassas i Simó a “Fires i marcats de Catalunya” considera el mercat vilafranquí com “un dels principals de Catalunya” i coincideix amb Pere Grases que “és anterior a la mateixa vila”.

El primer mercat penedesenc fou el de la Granada fundat el segle IX.  L’any 1148, per raons polítiques i amb la conformitat del bisbe de Barcelona, es traslladà a Vilafranca. Durant uns anys el mercat de la Granada coexistí amb el de Vilafranca fins que aquest l’absorbí del tot.

De bon principi, els concurrents al mercat i els gèneres eren posats sota protecció reial, tota vegada que els dies de mercat es congregaven a la vila gentades importants per al proveïment de les llars.

Al segle XVII entre els articles de mercadeig hi trobem: estam filat, llana filada, drap de lli, de cànem o d’estopa, senalles, sàrries, calç, cera, faves, safra, formatge, garrofes, llobins, glans, aiguardent, perdius, tudons, etc.

Fins els any 60 del segle passat el mercat competia amb el de Banyoles pel comerç aller català. El comerç dels alls començava a mig maig i durava fins a mig setembre. Explica en Pere Mas i Perera que (1930) “Hi ha hagut mercat que ha absorbit uns 30.000 forcs d’alls”.

Un dels productes més comercialitzats eren els ous i  l’any 1930 les vendes fluctuaven “entre 50 i 200 comptes d’ous (30 dotzenes cada compte). Generalment hi ha uns sis mesos de preus alts (fins a 23 rals la dotzena) i altres sis de preus baixos (fins a 9 rals). L’ou ros, més bonic de color i de grossària, és paga a un ral més per dotzena que els altres”.

En Pau Vila afirmava “És, sens dubte, un dels més matiners de tot Catalunya, i encara ho era més uns quants anys enrere. Aleshores, a l’hivern, a les fosques, sota els porxos, els marxants atiraven les pageses per comprar-los els parells d’aviram, els conills o els cistells d’ous. Calgué posar-hi aturador, i ara no es comencen els tractes fins a les sis, en que és fa el senyal per toc de xiulet”.

El mercat a Vilafranca ha tingut una historia tan remarcable que ha deixat empremta en els noms dels carrers: rambla dels Alls, plaça de l’Oli, plaça del Blat, plaça de la Verdura, el Firal, plaça dels Porcs,… El venedors ambulats es posaven a la plaça d’Anselm Clavé, les castanyes es venien al carrer de la Cort i el planter al final de la Rambla, els melons a la plaça Jaume 1er, i el vi es comercialitzava arreu.

Les noves demandes dels consumidors han promogut canvis en el mercat, però el de Vilafranca ha sabut actualitzar-se i mantenir-se com el punt de trobada i àgora comarcal.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 3 de gener de 2011 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.