EL BARRINAIRE -Josep Arasa i Ferrer

"Tan sols quan has demostrat la teva capacitat de convertir-te en un problema pots començar a negociar amb el món la part de raó que creus que t'ha de correspondre" Enric Vila

29 de setembre de 2008
General
0 comentaris

EUROPA EMPOBREIX, FRANÇA ESTORNUDA

Que Itàlia està malament ho sabíem i ens ho recorda repetidament en Zapatero i el seu entorn. Els darrers dotze mesos Itàlia ha tingut uns increments de preus que estan afectant les economies més dèbils, i tan sols son comparables amb els reals de l’Estat Espanyol.

El pa ha pujat el 12%

L’electricitat el 13%

La benzina el 16%

El gasoil el 31%

La pasta el 25%, el que ha provocat diferents manifestacions arreu del país.

Les famílies amb uns ingressos inferiors a 1.900 euros mensuals ja sobrepassen el 50%.

El nombre de persones que viuen al carrer ja depassa les 100.000.

 

Ara ens arriben dades de la República Francesa que no són pas millors.(segueix)

Segons un estudi publicat el proppassat dijous i elaborat pel Institut Ipsos pel Socors Popular a França –una associació humanitària creada l’any 1945- quatre francesos sobre deu (més del 39%) han de renunciar a un tractament mèdic per raons econòmiques.


Segueix dient que “cada cop més les classes populars no es curen pas mitjançant consulta medica si no a traves dels serveis gratuïts d’urgència”. Cal tenir en compte que les visites mèdiques de la Seguretat Social francesa cal abonar-les primer al metge i posteriorment el pacient és reemborsat, a diferencia del Estat Espanyol on no cal pagar-les

La renuncia a les visites al metge de medicina general –per motius econòmics- han passat en un any del 6% al 9% . I la renuncia al metge especialista del 9% al 13%.


Diu l’estudi que “El descens del poder de compra, la crisis econòmica, la crisis financera,….és tradueixen en un augment dels fenòmens de pobresa i d’exclusió i això comporta un estalvi en salut”. Davant el increment del cost de la vida els francesos és veuen obligats a disminuir el seu pressupost sanitari.


A aquest problema cal afegir-hi la manca de transports públics i el tancament d’hospitals. El 17% dels francesos renuncien a una visita mèdica per raons d’allunyament geogràfic.

Un francès de cada tres retarda o ja ha renunciat a la compra de pròtesis dentals (31%) o d’ulleres (29%). Percentatges que és doblen entre les persones que guanyen menys de 1.200 euros al mes. Entre els que cobren aquesta quantitat o menys el 52% ja han renunciat a les cures mèdiques.

 

Periòdicament, i ja fa més d’un any, escric alguna cosa sobre la crisis, i em sembla que haurem de parlar-ne molt de temps més a Europa malgrat les declaracions prepotents d’en Zapatero a Nova York dient que a Espanya “tenemos el mejor sistema financiero del mundo”. Per plorar¡¡¡.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.