EL BARRINAIRE -Josep Arasa i Ferrer

"Tan sols quan has demostrat la teva capacitat de convertir-te en un problema pots començar a negociar amb el món la part de raó que creus que t'ha de correspondre" Enric Vila

10 de gener de 2016
0 comentaris

L’ESTRAPERLO 3/3

El Diario de Villanueva y Geltru il·lustrava la capçalera amb un jou i unes fletxes -símbol del partit únic  “Falange Espanyola Tradicionalista y de las JONS”-, i una frase de Franco “Tengo puesta toda mi fe en las juventudes, porque haran la España que todos queremos”.

Dissabte 10 de desembre de 1949 publicava “El pasado martes (6 de desembre) por la noche, en el tren correo de Valencia, ocurrio un hecho cuyas circunstancias no se saben aun con claridad, que costo la vida al interventor de ruta de la Renfe, don Joaquin Riera Castillo. Casi al entrar en la estación de Villanueva, dicho interventor aparició muerto al lado mismo de la via, de resultas de un fuerte golpe de la cabeza, ignorandose de momento si és que cayó del tren o fue tirado violentamente del mismo, como algunos indicios suponen. Se han practicado varias detencions para tratar de esclarecer los motivos.”.

Ja fos per la censura de l’època o per falta d’espai, la noticia no va tenir seguiment per part d’aquella redacció situada al carrer  General Mola número 7,  de Vilanova (Telf 95) i ens deixa sense conèixer els culpables.

El balanç territorial dels primers dies del cop d’estat de 1936 no podia ser considerat positiu per ningú: l’Estat havia quedat dividit en dues meitats. L’ensulsiada política que van patir les institucions republicanes va significar la pràctica desaparició de l’exèrcit, que va ser definitiva quan el govern de la República va donar l’ordre de llicenciament dels soldats. L’exèrcit regular republicà va ser substituït per milícies confederals o l’exèrcit popular, molt entusiastes políticament, però poc eficients des d’un punt de vista militar.

En Joaquín Riera Castillo, havia sigut un d’aquets militars llicenciats per la República. El 15 de gener de 1937, però, el van tornat a cridar a files amb el grau de brigada, posteriorment fou ascendit a tinent segons consta en el diari oficial del Ministerio de la Guerra.  L’home va acabar la guerra en el bàndol franquista i va rebre com a premi laboral la plaça d’interventor de RENFE.

La Vanguardia Española ens aclareix allò que el Diario de Villaneva no explica, les causes de la mort.“... hallándose el convoy a poca distancia de la estación de Villanueva y Geltrú, el mencionado interventor sorprendio a un grupo de individuos que careciendo de billetes viajaban en el tren llevando diversos bultos que contenían artículos alimenticios destinados a la venta clandestina (estraperlo) , cuyos sujetos al ser descubiertos huyeron a través de los vagones perseguidos por el agente. Este no tardó en darles alcance y forcejeó con ellos cayendo poco después a la vía…,. Inmediatamente el agente de Policía dé servicio en el tren intervino, deteniendo a cuatro de los mencionados individuos que pasaron a disposición judicial…. De (Vilanova)  salió poco después una máquina exploradora con personal de la R.E.N.F.E. que no tardó en descubrir el cadáver del infortunado empleado”,

L’estraperlo va enriquir gent i va matar en Joaquín Riera Castillo, interventor, ex brigada, extinent,… Havia salvat la seva vida durant la guerra civil, i va morir en un tranquil tren de passatgers a Vilanova. Històries anònimes de les víctimes del franquisme.

Publicat a El 3 de vuit el 8 de gener de 2015 

L?ERC CLAUDICANT
05.10.2007 | 1.37
A General
ERC TRAEIX EL PENEDÈS
28.07.2010 | 3.00
A General

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.