EN PEPET TEIXIDOR I L’ORQUESTRA RAYBEL

Deixa un comentari

L’any 1942 a Sant Martí Sarroca es va fundar l’orquestra Héroes del Jazz. L’agost de 1947 van canviar el seu nom per Orquestra  Raybel. Raybel  estava formada per joves del poble i actuava arreu de Catalunya. El piano el tocava en Josep Domenech i Muñoz en Pepet Teixidor.

Eren els temps que els viatges dels músics eren feixucs amb autocars lents, i amb moltes hores de convivència entre ells. Els músics sovint dormien i menjaven a les cases particulars dels pobles on actuaven. Eren els temps de postres de músic (fruita seca, figues, panses, orellons). Unes postres que deuen el seu nom al que se solia oferir als músics de carrer que animaven els pobles. Ells, i en general la gent del món de l’espectacle (cantants, actors, etc.), en menjaven a qualsevol lloc, just abans de sortir, o potser als entreactes o entre dues aparicions a l’escenari, a l’escalfament o als darrers assajos ja que no tenien temps de menjar tot l’àpat a casa i havien d’endrapar alguna cosa frugal, que es pogués menjar a peu dret i sense tacar-se la roba ni el maquillatge.

En Pepet Teixidor fou un entusiasta de la música. A més de tocar el piano,  dirigia grups corals i caramelles, i ensenyava solfeig. Va ser un gran amant de Sant Martí Sarroca, i en especial de les joies arquitectòniques del municipi. Va ser sagristà i campaner de l’església romànica de Santa Maria de Sant Martí. Fou un dels pioners de la reconstrucció del castell. Va ser també historiador local i dinamitzador cultural. Publicà “Breu història del poble i castell de Sant Martí Sarroca”.

El Carnaval de 1965 l’Orquestra Raybel es va desfer en passar alguns dels seus membres a formar part d’un nou grup (amb vincles familiars amb Raybel), Los Ángeles Azules. Van debutar el 13 de juny de 1965, a Pontons, arribant a un acord amb el propietari de la Sala de Festes per fer una actuació promocional, és a dir, sense cobrar . El primer tema que van interpretar va ser “Eternidad”, una balada de moda a l’època.

L’any 1975 Los Angeles Azules van catalanitzar el nom, quedant com Orquestra Els Àngels, actius fins  el mes de gener de l’any 2005 que van fer la seva darrera actuació a Sant Vicenç dels Horts.

Ultra en Pepet Teixidor a aquestes orquestres hi tocaren: Lluís Manuel Pujadó Garcia, Fèlix Domènech Roig, Joan Vallès, Lluís Pujadó i Queraltó, Josep Mª Guardiola, Josep Tort, Gerard Fernandez, Emiliano Fernandez, Josep Farrer, Joan Figueras, Josep Creixell, Salvador Montell…La primera veu femenina que s’incorporà al grup fou Mari Coronas, també hi cantaren Pepa Lopez i Susana Muñoz.
Els temps han canviat molt i, amb la proliferació dels cotxes i els muntadors d’escenaris, després del ball els músics ja poden marxar. S’han escurçat les estades als llocs on actuaven, les sobretaules i la convivència intermusical.

Publicat a El 3 de vuit el 06 d’abril de 2018

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 8 d'abril de 2018 per Josep Arasa

  1. Amb Àngeles Azules I desprès, també I va ser component Albert Pujadó Garcia Durant 24 Anya desde el 1974 fins el 1996 en que vaug tindre de pleat per motius liberals. Jo vaig substituir en Felix Domènech recant el baix I venus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.