EL BARRINAIRE -Josep Arasa i Ferrer

"Tan sols quan has demostrat la teva capacitat de convertir-te en un problema pots començar a negociar amb el món la part de raó que creus que t'ha de correspondre" Enric Vila

28 de desembre de 2009
General
1 comentari

ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ PENEDESENCS

Rebo una telefonada d’una bona amiga, conca vocacional, de les que encara creuen que no creure en els deus fa fer petita la grandària dels homes. Pregunta forassenyada que vol dir “grenyals”. Amatent, en record a l’amistat que ens uneix des de la infantesa, visito el diccionari de L’Enciclopèdia Catalana: 

Grenyal.- probablement derivat de greny, per comparació amb la duresa d’un greny.

adj 1 No ben madur, verdós.

2 Poc cuit, que crueja.

3 SUR Dit del suro, mancat de consistència i finor.
(segueix)

La pubilla conca no te ordinador i esclafassa la maquinaria moderna, que no sap utilitzar com si fos el mateix diable, o la mateixa guineu que els veu verds quan no hi pot arribar. Em fa falta el context per poder conèixer el sentit del mot

M’explica que ha llegit “grenyal”en una recepta de cuina “Puré d’alvocat amb api” d’un receptari d’en Francesc Murgades publicat al setmanari penedesenc i gratuït, la Fura”. Corro cap a la fleca en la recerca de la revista, no en queda cap. A cinc-cents metres hi un altre despatx de pa on em treuen el darrer exemplar de sota el taulell.

A casa fullejo la publicació. Un reportatge exhaustiu sobre el consum de drogues a l’Alt Penedès, una editorial sobre els referèndums d’autodeterminació, un dossier sobre el gall a diferents cultures, un bon grapat d’articles informatius sobre activitats a les comarques penedesenques, els receptaris de cuina abans esmentats i algunes pàgines d’anuncis que permeten que aquesta publicació arribi gratuïtament a les nostres llars.

No conec cap publicació gratuïta que tingui la qualitat que te aquesta, pels seus reportatges, pel seu lèxic, per la categoria literària dels seus texts, etc.

Però, la Fura no és una oasi en un desert de publicacions. Ai las, el Penedès es pot enorgullir de disposar d’un grapat de publicacions comarcals de gran qualitat, El 3 de Vuit de Vilafranca, també, n’és un exemple, ultra l’actualitat local, publica reportatges històrics extraordinaris.

Però en son més: el Diari de Vilanova, el Diari del Baix Penedès, l’Eco de Sitges, l’Extra, la Veu de l’Anoia, són exemples de qualitat i compromís amb el territori.

N’hi ha d’altres amb menys incidència, premsa de partits, premsa d’entitats, premsa municipal i fins i tot d’alguns ajuntaments. La dinàmica de la premsa penedesenca és admirable –llògicament amb excepcions pamfletàries d’algun ajuntament que no mereixen esment- complementades amb emissores de radio i televisió que conformen un mapa envejable. Poques comarques poden gaudir d’uns mitjans de comunicació tan lliures, diversificats i amb tanta incidència territorial.  

 

Davant de l’aprovació el 5 de gener (?) de la nova divisió territorial de Catalunya, el Penedès reclama la seva pròpia vegueria. Les publicacions abans esmentades de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, van prendre la iniciativa de publicar un editorial conjunt sota el títol “La dignitat del Penedès” a favor de la vegueria Penedès, fent-se ressò de la preocupació del territori pel seu futur.
Les set capçaleres reclamaven que “el Penedès vol gaudir de ple reconeixement en tot allò que afecti l’ordenació territorial de Catalunya esdevenint àmbit de planificació, vegueria i circumscripció pròpia si hi ha una nova llei electoral”.
L’editorial explica que al Penedès se li nega la possibilitat de ser i que davant l”esquarterament del territori”, el sentiment de pertinença els porta amb aquesta declaració, “a donar suport a qualsevol iniciativa, incloses les proposicions de llei presentades al ple del Parlament, que permeti que el Penedès, dins el concert democràtic de Catalunya, tingui reconeguda d’una vegada, i dins l’actual legislatura, l’entitat que li atorguen clarament la voluntat democràtica i els acords parlamentaris”.

 

Editorial: La dignitat del Penedès

VOSTE ÉS RIC?, VOTA
09.05.2007 | 1.41
A General

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.