EL PSOE-PSC I L’OGRE DEL NACIONALISME

Deixa un comentari

Sembla que els estudis d’opinió aquest cop són el suficientment seriosos com perquè el PSOE-PSC els tingui en consideració i comenci a preveure la seva davallada. Aquesta vegada estan mobilitzant totes les seves forces, fal·làcies i arguments absurd per aturar la seva caiguda.


L’article publicat (11/02/10) al Pais titulat “Sardanas y Castells” signat per Josep Maria Martí Font, n’és un més dels exemples que darrerament estem veien en els mitjans de comunicació i al que ens van acostumar els afins a la dreta més carpetovetònica.

A “Sardanas y Castells” reneix l’estratègia de comparar el nacionalisme català amb el nacionalisme servi excloent, i és dissolen les bases de la nostra identitat amb arguments folklòrics.


Els dictadors sempre busquen un enemic exterior per superar les seves crisis internes. Els espanyols han trobat a Catalunya la crossa dels seus mals. El Tripartit amb la seva indulgència, els hi ha aplanat el camí. (segueix)

Sardanas y ‘castells’

JOSEP MARIA MARTÍ FONT 11/02/2010

La suerte de las naciones -o de los pueblos- es cambiante y el relato de su identidad que construyen con sus éxitos y fracasos acostumbra a ser una sarta de mentiras mal engarzadas para reconstruir un pasado inexistente que adquiere la categoría de dogma indiscutible y sagrado.

Serbia, por ejemplo, ha edificado su identidad en torno a una fecha, 1389, y un lugar, Kosovo, cuando y donde el invasor otomano acabó con la nación emergente que se disponía a protagonizar el Renacimiento antes de que las ciudades italianas se hubieran enterado de lo que vale un texto clásico. Sin embargo, ni la Serbia del príncipe Lazar Hrebeljanovic era depositaria de los restos de la biblioteca de Alejandría ni la batalla de Kosovo fue el choque titánico entre dos mundos, sino una escaramuza para las tropas del sultán Murad I, numerosas y procedentes de los lugares más dispares del imperio, y una improbable coalición de serbios, húngaros, albaneses y sajones, entre otros. De ahí su resultado.

Pero el relato nacionalista no gusta de luces y sombras, ni de matices o diversidad. Necesita claridad y homogeneidad. Por ejemplo, quienes nos visitan ahora pueden volver a su pueblo convencidos de que todos los catalanes comen calçots, construyen castells, bailan sardanas y son del Barça. Sabemos, sin embargo, que nada de esto es verdad. Hasta hace muy poco, los castells eran una peculiaridad de una zona muy concreta: el Penedès y el Baix Camp (Vilafranca, Valls, El Vendrell y Tarragona). Hoy los fabrican también en Mataró, donde se hacen llamar Capgrossos, lo que hasta hace poco era un insulto inaceptable para los habitantes de la capital del Maresme.

Y no hablemos de la sardana, una danza de origen sardo que a mediados del siglo XIX se bailaba en algunas zonas del Empordà y la Garrotxa, pero que los ideólogos de la Renaixença impulsaron como la dansa més bella de totes les dançes que es fan i es desfan. Afortunadamente, cuando llegó al Parlament una propuesta para convertirla en el baile “nacional” de Cataluña, las voces airadas de las comarcas del Ebro consiguieron restablecer la verdad histórica reclamando la catalanidad de la jota.

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 11 de febrer de 2010 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.