EL BARRINAIRE -Josep Arasa i Ferrer

"Tan sols quan has demostrat la teva capacitat de convertir-te en un problema pots començar a negociar amb el món la part de raó que creus que t'ha de correspondre" Enric Vila

31 de gener de 2015
1 comentari

EL MARQUÉS DE GELIDA (3/3)

El 23 de gener de 1896 el diari La Epoca de Madrid publicava la noticia següent: “El acaudalado naviero de Barcelona D. Joaquín Jover y Costas, ha ofrecido al Gobierno de S.M. sus dos magníficos vapores transatlánticos “J. Jover Serra” y “Miguel Jover”, para transportar gratis en sus dos viajes de retorno de la isla de Cuba, los jefes, oficiales y soldados del Ejercito y de la Armada que deban regresar a la Peninsula por enfermos o inutilizados, cuidando el Sr. Jover, siempre gratuitamente, de su manutención y asistencia durante el viaje.”

Aquest va ser el motiu que va al·legar la reina regent María Cristina de Habsburgo-Lorena, mare d’Alfons XII per nomenar, el 29 de setembre de 1896, Marqués de Gelida a l’industrial català Joaquín Jover y Costas, propietari de la naviliera “Hijos de J. Jover Serra”.

El pare de Joaquim Jover, Juan Jover y Serra (Igualada 1823-Barcelona 1879), va fundar la companyia naviliera  i va ser un dels armadors més importants del segle XIX, quan va morir tenia 24 vaixells. En el seu inventari trobem béns a Gelida, Barcelona, Súria, Tortosa, Igualada, València…, era un important accionista del Banc de Barcelona, i  de “La España Industrial“. Fou diputat a Corts per Igualada. La seva esposa Maria Rosa Costas i Llucià també estava vinculada per naixement a la vegueria del Penedès (la Torre de Claramunt 1826-Barcelona 1905).

Joaquim i el seu germà Miquel van heretar, l’any 1864, del seu oncle Joaquim Serra la paperera gelidenca “La Gelidense” coneguda popularment com “El Moli nou” (1791-1918).  Tota la família tenia una vinculació amb la conca del Noia o els seus afluents i amb els molins paperers: Els Costas, de la Torre i la Pobla de Claramunt; els Llucià de St. Pere de Riudebitlles; els Serra, de cal Serra, de Capellades;  els Jover d’Igualada. Moltes d’aquestes famílies papereres estaven emparentades entre elles.

L’època del marquès, Joaquim Jover, fou la de màxim esplendor de la Gelidense, ampliant-la, modernitzant-la i construint un parc. En aquest parc hi havia palmeres i tota mena d’arbres, també una font de marbre blanc i un brollador que actualment es pot veure al pati del Centre Cultural. L’any 1918 el marqués vengué la Gelidense a Hijos de José Tayá S. en C.

A partir de la venda de la Gelidense la família va anar venen totes les propietats que tenia a Gelida. Especialment, a partir de la mort del marqués l’any 1922, la seva esposa Consol Vidal i Moragas -2a Marquesa de Moragas- i la seva filla Consol Jover van vendre cal Piula, la Pineda, can Duran de la Costa, can Bargalló… ..

Consol Jover i Vidal es va casar amb Eusebi Güell i López, 2n vescomte de Güell. El seu fill Eusebi Güell I Jover (1904-1990) va ser el 3r marquès de Gelida i 3r. vescomte de Güell. Es va casar amb Lluïsa de Sentmenat i Güell, el seu primogènit Eusebi Güell i de Sentmenat (1928) és l’actual 4rt marquès de Gelida i 4rt  vescomte de Güell. Amb aquest casoris la família es va emparentar amb els
marquesos de Moragas, els de Comillas, els de Castelldosrius, els d’Oris i els barons de Santa Pau.

Publicat a El 3 de vuit de 31-01-2015 

Per saber-ne més.-

Els propietaris de la fàbrica de paper “La Gelidense”, Ramon Rovira i Tobella, 2005 http://www.gelida.org/fm/fm2005.htm

Els trenta-dos quarters de Don Eusebi Güell i Jover, vescomte de Güell i marquès de Gelida, Armand de Fluvià i Escorsa, Paratge 9. Societat Catalana de Genealogia. 1998


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Retroenllaç: Cave Canem | Rondaller

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.