EL CASALOT D’EN VIOLA

Deixa un comentari
A Calafell i situat a la banda esquerra del torrent del Mas d’en Vives, trobem el Casalot d’en Viola. Aquesta peculiar construcció ha estat objecte d’atenció per diversos estudiosos, que l’han interpretat de formes diferents. Primerament va ser considerat com un monument funerari romà. Posteriorment hi ha hagut qui l’ha volgut identificar amb una construcció d’origen àrab. Els sondejos arqueològics duts a terme l’any 1998 van posar de manifest, però, que es tractava d’una construcció més moderna, del segle XVII que posteriorment va ser utilitzat com a masia. El nom actual li ve del renom d’un dels seus propietaris, Viola, que va ser assassinat durant la tercera guerra carlina.

Es tracta de les restes d’una torre de planta quadrangular, d’un recinte tancat i una sitja. A les parets conservades hi ha diverses espitlleres. D’acord amb els forats que hi ha a la paret, sembla que hi havia dos sostres. Fa la impressió que aquesta edificació era coberta per una teulada de doble vessant. La torre era envoltada per un fossat. A l’angle sud de la torre, a la part exterior, hi ha un cos adossat de planta circular. Aquest element, que en realitat és un cup per a l’elaboració de vi, és posterior a la torre. Del recinte que envoltava la torre només es conserva una part del mur del costat nord-oest. A l’exterior d’aquest gran recinte hi ha la sitja.

El tipus d’edificació, amb espitlleres, fa pensar que es tracta d’una fortificació de caire defensiu. Entre els anys 1640 i 1652 Catalunya es va veure afectada per la Guerra dels Segadors, causada per l’aixecament  contra els abusos de la monarquia hispànica dels Àustria. Aquest conflicte va afectar durament Calafell. En aquells moments era un poble petit, format per unes 18 cases agrupades i uns quants masos dispersos. En total hi vivien entre 100 i 150 persones. La construcció de l’edifici del Casalot del Viola sembla que correspon a aquest moment.

Es podria tractar d’un fortí fuseller. La tardor de l’any 1642, la cavalleria espanyola va saquejar el Vendrell. Després d’aquest fet, és lògic pensar que molts pobles aixequessin torres de vigilància i defensa. Els torrents del Mas d’en Vives i de Montpaó eren els camins naturals per comunicar Calafell amb l’interior. En aquell moment, el camí de Bellvei per la Cobertera no existia, ja que es va obrir a finals del segle XIX, i el camí al Vendrell pel coll de l’Argila, tampoc. Qualsevol exèrcit provinent de Tarragona tenia dos camins possibles: el de Torredembarra o el de mar. Un cop arribava a Calafell, podia anar a l’interior per Montpaó o pel Mas d’en Vives. D’aquí la necessitat de construir un fortí fuseller que serviria, probablement, de refugi als miquelets (fusellers voluntaris catalans) en cas d’atacs sobtats de la cavalleria espanyola.

L’any 1649 el fortí ja va ser enderrocat; per tant, la torre hauria de ser bastida entre 1643 i 1648. 

Publicat a El 3 de vuit (19/07/13) 

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 19 de juliol de 2013 per Josep Arasa

  1. CADENA DE BLOGS PER LA INDEPENDÈNCIA

    Un grup de blogaires sobiranistes hem tingut una idea: 

     

    La setmana de l’onze de setembre farem un post sobre Catalunya (des del punt de vista que vulguem) i, en acabar l’escrit posem un enllaç que ens porti al blog següent en la LLISTA.

     

    Quina llista? Doncs la que es va fent al “blog-mare” de la idea, que és aquest:

     

    cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/

     

    En aquest mateix blog, hi ha una pestanya on, per rigorós ordre d’arribada es va apuntant tothom que vol participar en aquesta gran “enllaçada” de blogs… és aquí:

     

    cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/p/ordre-dels-enllacos.html

     

    Cada blog, en acabar el seu escrit, posarà una frase tipus “i la cadena continua aquí” i enllaçarà el blog següent a la llista.

     

    Ja està, no cal fer res més 🙂

     

    Així uns ens anirem enllaçant als altres fins a fer una llarga cadena de blogs per la independència…

     

    T’hi apuntes? :-))

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.