De les promeses als fets per lluitar contra la fam

Deixa un comentari

Les ONG reclamen resultats, no només promeses davant la Reunió d’Alt Nivell per la Seguretat Alimentària que se celebra a Madrid els dies 26 i 27. Denuncien que només s’han aplicat una desena part de les promeses de la cimera de Roma

Canalsolidari.org Redacció (26/01/2009)

 

La Coordinadora espanyola d’ONG ha manifestat el seu escepticisme davant la Reunió d’Alt Nivell per la Seguretat Alimentària que se celebra a Madrid els dies 26 i 27 de gener i ha reclamat resultats “que serveixin per superar la profunda descoordinació i la manca de coherència en les polítiques de cooperació internacional”.

Aquest organisme ha demanat que les bases de sostenibilitat, transparència i participació dels pobles “haurien de ser tingudes en compte en la declaració resultant i en les mesures concretes que se’n derivin”.

“Manca de voluntat política”
La coordinadora recorda que la crisi financera mundial ataca “especialment” els més vulnerables “empitjorant el mapa de la fam” i denúncia que, malgrat que els rescats dels bancs han posat de manifest que hi ha diners “de sobres” per combatre el problema, manca “voluntat política” per donar amb solucions “definitives”.

Dret inalienable
Finalment, recorda que més de mil milions de persones passen fam al món i critica que la Comunitat Internacional “sembla limitar-se a organitzar costosos esdeveniments” sense tenir en compte que l’alimentació és un dret “inalienable” recollit en la Declaració Universal dels Drets Humans, però que es restringeix en un de cada sis habitants del planeta.

Primera jornada
En el primer dia de reunió, el ministre d’Afers exteriors i de Cooperació, Miguel Angel Moratinos, ha sol·licitat a la comunitat internacional un “augment substancial” dels fons que destinen per finançar el sector agrícola i els programes de nutrició als països pobres i en desenvolupament. També ha proposat crear un mecanisme per “canalitzar recursos” a nivell global cap al sector agrícola i projectes de nutrició que ajudin a gestionar l’ajuda que se li subministri.

En la passada edició, a Roma, d’una reunió similar, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va comprometre a donar 500 milions d’euros per finançar polítiques agroalimentaries al tercer món fins el 2012 i va multiplicar per vuit les contribucions de l’Estat al Programa Mundial d’Aliments. No obstant això, dels fons xifrats a la ciutat italiana l’any passat, tan sols se n’han dut a terme una desena part.

Dret a l’alimentació. Urgent
La campanya “Dret a l’alimentació. Urgent” ha demanat també en un comunicat públic honestedat i voluntat política per prioritzar el dret a l’alimentació al comerç. Des de la campanya s’exigeix als governs que tallin realment la crisi ecològica i energètica, originada per l’actual model de desenvolupament i la crisi alimentària, que ja pateixen 963 milions de persones.

Segons la FAO, el 2007 923 milions de persones passaven fam al món, xifra que va augmentar el 2008 fins a arribar als 963 milions per ser aquest l’any en el qual es va produir el major increment dels preus dels aliments. Aquesta crisi alimentària no pot desvincular-se de les crisis econòmica, climàtica i energètica que assolen el planeta, atès que les quatre comparteixen el mateix origen: l’actual model de desenvolupament, fonamentat en el creixement econòmic salvatge, la liberalització de l’economia i dels mercats i una agricultura que no té com a prioritat la realització del dret a l’alimentació de les persones sinó el comerç.

Des de 2003, la campanya “Dret a l’alimentació. Urgent”, de les ONGD Prosalus, Cáritas i Enginyeria Sense Fronteres, reivindica la realització efectiva del dret humà a l’alimentació per a tots els habitants del planeta.

Des de Catalunya, campanyes com No et mengis el món també treballen en la reivindicació del deute ecològic i la lluita per la Sobirania Alimentària.

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 27 de gener de 2009 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.