EL BARRINAIRE -Josep Arasa i Ferrer

"Tan sols quan has demostrat la teva capacitat de convertir-te en un problema pots començar a negociar amb el món la part de raó que creus que t'ha de correspondre" Enric Vila

7 de maig de 2019
0 comentaris

Darrera intervenció al Ple de l’Ajuntament de SMMonjos

Ha estat un plaer aquesta legislatura. Sempre és una decisió transcendent posar-se al servei dels veïns i veïnes del municipi. Servir als veïns, i com a conseqüència a la nostra nació, es el més gran orgull que pot tenir un demòcrata.

Durant aquests quatre anys a nosaltres com a persones i com a representants d’Esquerra hem aprés moltes coses, entre d’altres com no volem que es gestioni aquest ajuntament. Es evident que al llarg de 40 anys al municipi vostès han fet coses, que quan nosaltres gestionem la Casa de la Vila evidentment respectarem, però hi ha actituds i actuacions que no  mereixen altre cosa que la nostra repulsa i denuncia.

Hi ha concepte que s’ha posat de moda actualment, el populisme.  El populisme és un terme polític que es destaca per la seva constant apel·lació al «poble» com a font del poder i un vague «sentit comú» com criteri superior. El hi sona allò de “fets i no paraules”, els hi sona “nosaltres complim”, dues expressions populistes que emmarquen la seva trajectòria de gestió al llarg d’aquesta legislatura.

La seva consideració de la Casa de la Vila com a finca privada, negant-se a compartir les claus de l’ajuntament amb la resta d’elegits del municipi. La seva aversió a la democràcia, rebutjant que els veïns i les veïnes poguessin votar lliurament en un local municipal al referèndum de l’1 d’Octubre, són manifestacions populistes.

Han passat anys amb una falta de criteri democràtic que els ha impedit que fins aquesta legislatura no s’hagin deixat participar directament els veïns i les veïnes en els pressuposts, que no s’hagi impulsat uns pressupostos participatius, i quan s’ha fet ha estat gracies a les propostes de l’oposició.

La seva falta de voluntat de servei als veïns i de democràcia en la gestió no ha permès als veïns i regidors conèixer despeses. Despeses que masses vegades s’han dut a terme mitjançant modificacions repetides del pressupost.

Obscurantisme informatiu que ha tingut la seva màxima expressió en la publicació local “Nosaltres”. Durant aquests quatre anys mai han mencionat un acte fet per cap organització social que no participes del seu cercle social.  La llista d’actes que es molt llarga, però no hi ha hagut cap menció als actes organitzats per l’ANC, per Omnium o per l’Associació de Dones. Res, com si no existissin al municipi.

Per no parlar dels seus incompliments de programa. Als Monjos el veïnat encara estan esperant el pont sobre el Foix que repetidament van prometre en el seu programa d’actuacions.

Populisme és rebutjar la cultura. Hem passat quatre anys més veient com es degradava la joia romànica de Santa Margarida, com seguíem sense que es fes cap exposició sobre l’important patrimoni ibèric del municipi.  Com es permetia que grans masies s’anessin degradant arquitectònicament, sense cap protecció. Populisme anticultural, per titllar-lo suaument, es creure’s intel·lectualment superiors al que diu l’Institut d’Estudis Catalans i no acceptar les denominacions de lloc que l’entitat proposa.

Durant aquests quatre anys els hi hem presentat 46 mocions per millorar la vida dels nostres veïns i de Catalunya, algunes de les que han estat aprovades no han arribat al seu destinatari.

Repeteixen “Tot pel poble”, però seguim amb la queixa permanent de la recollida d’escombraries. L’any 2015 els hi vam presentar una moció per millorar la ubicació dels contenidors. Van votar en contra. La seva cultura ecològica ha estat teatral i davant grans declaracions hem vist com es mantenia la contaminació de les aigües del Foix, les pudors, els fums i els soroll.

“Tot pel poble”, però quan el poble de La Ràpita demana que es modifiqui o millori el traçat del carril bici que està mal senyalitzat, dificulta l’aparcament etc, no l’hi fan cas. Tot pel poble però quan més de 700 persones utilitzen diàriament l’estació de tren de Santa Margarida i els Monjos, els terrenys de Cal Barreres, de propietat municipal, continuen sense arreglar per facilitar l’aparcament dels seus vehicles. No han volgut fer un cens d’habitatges desocupats en mans de grans tenidors com a primer pas per incrementar el nombre d’habitatges socials per els nostres joves o les persones necessitades.

Es evident que podria seguir amb més exemples. Però prefereixo acabar posant sobre la taula la seva falta de solidaritat democràtica. El dia de Sant Jordi una persona va anar a la parada que tenia Esquerra davant la Plaça de l’església amb un cúter i amb crits, intimidacions i insults va arrencar una pancarta. Vostès ho van saber al cap de poc, perquè la policia municipal va fer constar la incidència. I no han tingut la dignitat de mostrar ni privadament, ni públicament la seva solidaritat democràtica contra aquestes actituds feixistes.

Amb aquestes situacions hem viscut quatre anys importants per la Història de Catalunya i pel municipi. Que ens han portat a uns resultats històrics a les darreres eleccions al Congres Espanyol. Esperem, que si els electors així ho volen, hi hagi un canvi en la gestió d’aquest ajuntament. Si és així, des d’Esquerra tornarem a portar la democràcia al municipi i si vostès estan a l’oposició ja els hi dic ara, rebran un tracte més digne del que nosaltres hem rebut, i els veïns i les veïnes gaudiran del tracte informatiu i administratiu al que tenen dret.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.