CULTURA GALEGA: CONVIDADA NA FEIRA DO LIBRO DA HABANA 2008

Deixa un comentari

Aquesta setmana ha obert les seves portes la fira del llibre més important de tota Amèrica Llatina, la fira de l’Havana. En aquesta ocasió la convidada és la cultura gallega.
Es molt difícil trobar referències de l’esdeveniment en els mitjans de comunicació no especialitzats. Uns justifiquen el seu silenci amb arguments centralitzadors, d’altres el qualifiquen de folklòric d’una “región de España”, els altres que si la campanya electoral, d’altres que és una cultura minoritària “donde las haya, frente al español”…. Tots fan seu aquell principi dretà “no hi ha notícia, si no hi ha conflicte”.



La relació de la cultura gallega, amb l’Havana ha funcionat en les dues direccions des de fa molts anys. El pas dels gallecs per Cuba és tan important que encara avui als espanyols, allà els anomenen “gallegos”. L’any 1880 a l’Havana és va publicar el llibre Follas Novas de Rosalia de Castro, una de les obres fonamentals en el renaixement literari del gallec. A l’Havana va ser el primer lloc on es va cantar l’Himne Gallec, i va ser també en aquesta ciutat que és va crear l’any 1906 la Real Academia Galega.

Al firal, Galícia disposa de 400 metres quadrats d’exposició i participa amb una delegació de més de 200 persones, entre ells 50 escriptors de diferents generacions, tendències i generes que volen mostrar que el gallec te una literatura viva. Igual com va passar a Frankfurt amb la presencia catalana, la presencia gallega no es circumscriu tan sols a la literatura, i a tota la ciutat hi ha mostres de teatre, exposicions d’art, i concerts de música.
El seu Monzó va ser en Ramon Villares Paz que va obrir amb una conferència titulada “Una Literatura para un país”.
Han acompanyat a la delegació un carregament de 400.000 llibres, la majoria per repartir entre els visitants i d’altres han estat editats expressament per les biblioteques del país, com “16 poemas galegos para Ernesto Che Guevara a súa morte” i “Una mirada a Galicia” de Neira Vilas i Anisia Miranda.

Amb la presencia gallega en aquesta 17 fira del llibre es vol subratllar l’amor que ha existit entre les dues parts de l’Atlàntic, que tal com va dir Rosalia de Castro, que quan es vertader “é grande e santo/…i é doce…/doce antre as dozuras

todas”.  

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 16 de febrer de 2008 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.