CRISI I FESTES POPULARS

Deixa un comentari

Una part del dèficit de l’Estat correspon a les administracions locals, degut al sistema de finançament d’aquests organismes i a la mala gestió econòmica que molts d’ells han realitzat. A tall d’exemple va ser il·lustratiu el programa de TV3, Trenta Minuts emès el diumenge dia 7 de febrer, on fa esment especial a les dificultats administratives de l’ajuntament de Roda de Barà.

Amb el sistema de finançament actual la manca de ingressos provinents de la construcció i del turisme han estat els desencadenants d’aquesta crisi municipal. Altrament, durant els darrers anys de vaques grasses, ha mostrat la cara més electoralista dels politics locals. Quan els diners han anat arribat a les caixes municipals pocs han estat els alcaldes que han reivindicat una reforma de la llei de finançament municipal. Molts han estat els que amb politiques populistes han emplenat els pobles de piscines innecessàries, camps de futbol amb herba, pistes poliesportives cobertes o festes populars que costen de justificar.


El concepte festes populars, majors o de la tercera edat, ha estat i és un dels conceptes més difícils de controlar a molts consistoris. No tan sols és difícil de controlar a ajuntaments com el de Santa Margarida i els Monjos que encara no tenen regularitzades a la Sindicatura de Comptes les liquidacions pressupostaries corresponents als anys 2004 i 2005. Cal buscar també entre la majoria d’ajuntaments que amaguen el dispendi festiu amb l’eufemisme d’activitats culturals, quan en la majoria de casos no són rés més que actes populistes, que segueixen el tradicional principi de “pa i circ”.

Aquest any en que tots els pressupostos municipals han reduït les seves previsions respecte a l’any anterior i en el que la majoria de pressupostos caldrà modificar-los, o no es podran executar, la partida festiva, malauradament, no disminuirà tal hi com correspondria, ja que aquest és any electoral.


Prenc per exemple l’ajuntament de Sant Feliu de Codines que manté el bon criteri de detallar obertament els pressupostos i les seves partides. El poble pateix, com tots, la situació actual, en els darrers mesos ha multiplicat per tres el nombre d’aturats i, llògicament, la conjuntura ha afectat els pressupostos municipals. En el pressupost de 2010 –que s’ha reduït respecte l’any anterior- d’un total de 6.005.570 € només 972.975 € es destinen a inversions, la resta són despeses administratives, de gestió, etc…..

Totes les partides han sofert reduccions, el govern municipal del PSOE-PSC ha reduït les partides destinades a ajudes socials en un 22%, malgrat l’increment de l’atur. Paral·lelament la partida destinada a festes populars, tan sols és redueix un 1,2%.

Sant Feliu de Codines no és un exemple isolat, malauradament en aquest any electoral la majoria de partits, alcaldes i regidors continuaran més pensant en el partit i el setial, que en el país.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 9 de febrer de 2010 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.