CAL MORGADES

Deixa un comentari
El conjunt de la pairalia de Cal Morgades del Grau està situat a 1.5 kmts de les Conilleres en direcció a Castellví de la Marca. De Conilleres n’hi ha dues la Conillera Grossa, al nord, i de la Conillera Xica, al sud; i entre les dues hi viuen una cinquantena de persones.

Can Morgades està format per cinc edificis: la casa senyorial, les cases del Masover Vell i del Masover Nou, el celler i l’església. La casa senyorial és l’edifici principal. Tancada dins un baluard, consta de planta baixa, pis i golfes i té, a més, galeries annexes i una torratxa-mirador. A una finestra de la planta baixa hi llegim la data de 1690. Hi ha una finestra geminada amb columna cilíndrica que possiblement sigui de l’antiga masia medieval, que data probablement del segle XI.

Es pot veure un blasó de la família Cavaller, que trobem esmentada a Vilafranca del Penedès, concretament a Casa Fortuny construïda l’any 1.670, i anomenava aleshores casa de La Parellada. Els Cavaller vilafranquins foren “corredors d’orella”, que eren els que intervenien en els contractes de compravenda de productes d’importació i d’exportació (grans, blat, peix, cera, teixits, productes de Llevant), en la negociació de lletres de canvi o  en el peritatge de mercaderies.

Cal Morgades va pertànyer a la família Via fins que al 1813, Cayetana Via i Valtà vídua de Joan Via la va vendre a Joan Morgades del Grau. L’any 1826 en Ramon Morgades del Grau i Montagut va heretar la casa del seu pare Joan Morgades del Grau. L’any 1877, Carlota i Dolors Dalmau i Morgades hereten la casa del seu cosí Ramon Morgades del Grau i Montagut. Les germanes la van dividir en dues cases, una per cada una, i ambdós la van donar en herència als seus respectius fills. 
El celler modernista destaca per l’ús del maó i la ceràmica vidrada de color verd com a decoració, i el coronament de la façana esglaonada. aixecada possiblement l’any 1905, any que es distingeix encara al damunt del rellotge de sol.

L’església de sant Andreu de de Castellvi de la Marca, o de les Conilleres, o de Can Morgades del Grau està situada al costat de la carretera. Té una sola nau de planta rectangular molt reformada, ja que la capella original va ser destruïda l’any 1936 i reconstruïda posteriorment segons projecte de l’arquitecte Lluis Brugal que en va girar l’orientació i va primar la utilitat, per davant de la bellesa estètica. L’absis, de construcció original romànica, de planta semicircular actualment fa de sagristia de la capella. L’interior de l’absis està enguixat però s’hi endevina un arc triomfal,  està datat dels segles XI i/o XII, no hi ha però cap referència documentada fins al segle XVI, i per la dovella de la porta on consta la data 1747, tenim coneixement d’una reconstrucció. Disposa d’una coberta a dos vessants. A la façana hi ha el portal de carreus amb arc de mig punt, un ull de bou i un campanar d’espadanya, del qual, recentment, han robat la campana.

Publicat a El 3 de vuit (13-06-14) 

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 13 de juny de 2014 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.