Baldomer Lostau i la declaració de l’Estat Català

Deixa un comentari

Des de l’any 1921, Vilafranca té un carrer a les Clotes amb el nom de Baldomer Lostau i Prat (1846- 1896). Un obrer català que destacà pels seus dots polítics i pel seu esperit de lluita en la defensa dels drets nacionals i socials dels catalans.

La Revolució de 1868 o La Gloriosa, també coneguda com la Revolució de Setembre, va ser un aixecament que va suposar el destronament de la reina Isabel II i l’inici del Sexenni Democràtic, que va donar pas al regnat d’Amadeu I, al qual va seguir la Primera República espanyola que va finalitzar amb el pronunciament del general Martínez Campos, i va donar inici a la Restauració Borbònica.

El 2 d’octubre del 1868, per disposició́ de la Junta Revolucionaria, es constitueix a Barcelona una Diputació́ provisional. La Junta Revolucionaria va nomenar Lostau diputat provincial. El març de 1869 la Diputació va elevar un escrit de Lostau a les Corts exigint la supressió de les quintes. El mes de setembre Lostau i Clave van dirigir la Junta Suprema Revolucionària que els federals formaren a Barcelona i va encapçalar, a Igualada, l’alçament federal. Derrotat l’alçament s’exilia a la Provença.

Formà part dels primers nuclis internacionalistes catalans de la Internacional Obrera. L’any 1871 va ser elegit diputat a Corts per Gràcia. El gran prestigi que tenia entre la classe obrera catalana li va valer l’elecció com a representant català al Congrés Internacional de la Haia de 1872.

Al cap de deu dies d’haver-se proclamat la Primera República a Madrid – 21 de febrer de 1873- ja s’intenta fer la proclamació de l’Estat Català a Barcelona. El 9 de març, la Diputació de Barcelona proclamà l’Estat Català dintre de la Federació Espanyola, promoguda pel diputat Lostau, qui en seria designat president provisional. L’Estat Català incloïa les quatre províncies catalanes i les Illes Balears. L’intent va ser frustrat. Quan va caure la Primera República, Lostau s’hagué d’exiliar a l’estranger. L’octubre de 1880 fou un dels inscrits en el Primer Congrés Catalanista. El 1883, de retorn a Barcelona, va prendre part activa en el Congrés Regional Federalista de Catalunya, que va aprovar el projecte de Constitució de l’Estat Català.

Elegit diputat a Corts espanyoles, pel Partit Republicà Democràtic Federal pel districte de Vilafranca els anys 1893 i 1896, protestà aïradament pels nombrosos casos de repressió contra els obrers dirigits pels governadors de l’època. El 1895 va col·laborar en el congrés de la Unió de Rabassaires celebrat al Vendrell. Va participar als periodics El Comunalista i La Avanzada.

La permanència del nom de Baldomer Lostau entre els carrers vilafranquins durant la dictadura franquista, és una mostra de l’escàs coneixement històric i la ceguesa que tenien els censors de l’època.

Publicat al El 3 de vuit del 02 de juny de 2018

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 2 de juny de 2018 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.