PLA I LAVIT

A mitjans del segle XIX, al municipi de Pla i Lavit, els veïns de Lavit, molestos per haver de dependre per qualsevol afer administratiu del poble del Pla, que és on havia instal·lada la Casa de la Vila, van optar per separar-se de dita dependència i formar un municipi independent. Així ho explica en Salvador Llorach en el seu llibre “El Pla del Penedès, un municipi al cor de la comarca del Penedès històric”.

El fet es va començar a perfilar l’any 1843, però no va arribar a prosperar, per haver esclatat a Barcelona la revolució de les Bullangues. El 31 d’agost de 1850 l’alcalde de Pla i Lavit envià una notificació a la Diputació sol·licitant la separació, al·legant una sèrie d’incomoditats que patien els de Lavit quan havien de realitzar qualsevol tràmit burocràtic: la llunyania, el camí dolent, haver de travessar una riera de bastant cabal, etc.

El 6 de setembre de 1850, la Diputació diu que per crear un nou ajuntament el municipi ha de tenir més de cent veïns però com Lavit solament en té vint-i-set no es pot concedir la segregació. Consideren que el que podrien fer els de Lavit és agregar-se a la veïna Terrasola.

L’11 d’octubre de 1850 es sol·licita a l’Ajuntament que es faci un llistat de veïns de Lavit, amb la contribució que paga cadascun, un plànol de situació de de Lavit amb els municipis que l’envolten, que es manifestin els recursos amb que compta el poble per poder finançar les despeses municipals, a més d’una escola d’instrucció primària. Demanen informació als ajuntaments del seu entorn més pròxim per indicar la distància de Lavit amb ells. També que convindria assenyalar el terme i l’estat dels vials que porten al nucli urbà de Lavit.

El mes de desembre, el tinent d’alcalde de Pla i Lavit, diu que no tenen diners per fer un plànol geogràfic. El 14 de gener li responen que si no pot fer-se un plànol, que es faci un croquis.

El 24 d’abril de 1851 la Diputació està conforme que se segregui del Pla el poble de Lavit i es demana que s’enviï l’expedient al Govern. Es diu que es podria agregar Lavit al poble de Terrasola. A principis d’agost es pregunta a Terrasola si està conforme amb l’agregació. Terrasola es va manifestar positivament uns dies després. Els tràmits administratius s’allargaren encara uns anys, però no hi ha informació de la data exacte en què es produí la separació de les dues entitats de població.

El Diario de Barcelona del 3 de febrer de 1854 publica que hi ha vacants les secretaries dels ajuntaments del Pla i el de Lavit. El Pla agafarà el nom de Pla del Penedès i el segregat continua amb el nom de Lavit.

Els moviments per definir els termes no s’aturaren, i entre els anys 1867 i 1868 hi hagué el projecte d’unir de Puigdàlber i Sant Martí Sadevesa, del terme de Terrasola, amb el del Pla del Penedès, unificació que no va prosperar.

Publicat a El 3 de vuit de 18 de març de 2018

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *