L’ARTISTA JOSEP MARIA GUAL

Deixa un comentari

L’artista Josep Maria Gual i Barnadas  va néixer al Vendrell el 1927 i va morir el 2011 a la mateixa ciutat. Fou un creador polifacètic, dibuixant, pintor, ceramista, escultor, gravador, dissenyador gràfic, il·lustrador i escenògraf.

Va cursar estudis a l’Escola de Llotja de Barcelona i fou deixeble de Lluís Muntaner i d’Ernest Santasusagna. La seva obra pictòrica es va iniciar en el marc de l’academicisme, especialment amb retrats de figures femenines i les composicions que va fer amb peixos. Posteriorment evolucionarà cap a un terreny menys academicista, amb un ús destacat del color vermell per crear un punt d’atracció que fixés l’atenció de l’observador i en la què la seva visió d’escenògraf resultà patent.

La seva relació amb la ceràmica serà la vesant que el farà més conegut; hi experimenta i, amb dissenys diferents i propis del modernisme, la integra dins l’entorn arquitectònic. El seu  desenvolupament com a ceramista va lligat a la fàbrica de ceràmica Vidua Llansa (Cal Coll). Cal Coll va ser una fabrica ceràmica vendrellenca famosa per les seves rajoles vermelles envernissades. Va ser durant els anys setanta quan Cal Coll va donar a la rajoleria una nova projecció amb la creació del departament de ceràmica artística. Fruit d’aquest nou vessant de negoci, Josep Maria Gual, va ocupar-se d’oferir plafons ceràmics.

En contacte amb el món de les arts gràfiques dissenyarà cartells i programes de festes del Vendrell.  Fou remarcable el cartell de les festes vendrellernques de 1992, amb un llenguatge actual, fresc, que connectava amb els gustos estètics de l’època i que va saber sintetitzar i comunicar amb una sola imatge la disbauxa i el folklore que caracteritzen la Festa Major del Vendrell. Dissenyarà també l’escenografia dels Pastorets,

Es troba obra seva a la Col·lecció Gelonch-Viladegut . A l’església  parroquial de Sant Salvador del Vendrell, a una capella on hi ha el conjunt de la crucifixió amb una talla de l’escultor Joan Borrull, al fons, hi ha una representació pictòrica d’en Josep Maria Gual i Barnadas.

A finals de la dècada dels 50 dels segle XX va pintar l’absis poligonal de l’església parroquial de Santa Margarida del Penedès (Els Monjos) on, curiosament, juntament amb la patrona Santa Margarida, una figura de Jesucrist, Deu pare, l’Esperit Sant, la basílica de Sant Pere, el Papa Pius XII i el temple parroquial, retrata el rector que hi havia a la parròquia, mn Anton Costa i la seva majordona amb actitud de pregaria.

Josep M. Gual és un artista poc reconegut, marcat en part per la seva ideologia política i religiosa, que va fer grans aportacions a la vida cultural i creativa del Vendrell.

Publicat a El 3 de vuit de 15-09-17

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 16 de setembre de 2017 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.