Sant Nicolau de Bari, de la realitat a la cançó popular

Pare Noel, Santa Claus, Sant Nicolau, són alguns noms amb els que es coneix universalment al personatge llegendari que segons la cultura occidental porta regals als nens per Nadal. És un personatge inspirat en un bisbe cristià d’origen grec anomenat Nicolau, que va viure al segle IV a Anatòlia, a les valls de Lícia (a l’actual Turquia). Era una de les persones més venerades pels cristians de l’Edat Mitjana, del que encara avui es conserven les seves relíquies a la basílica de Sant Nicolau, Bari, Itàlia.

Nicolás de Bari va néixer prop de l’any 280 a Patara, una ciutat del districte de Lícia, en l’actual Turquia. Va ser bisbe de Mira, Lícia al segle IV.

Era fill d’una família acomodada i va créixer sota els tirants desitjos dels seus pares. El seu pare desitjava que seguís els seus passos comercials en el Mar Adriàtic, mentre la seva mare pretenia que fos sacerdot com el seu oncle, el bisbe de Mira (antiga ciutat grega de la Anatòlia Egea, actualment Turquia).

Lamentablement, la pesta va solucionar el seu dilema, en matar els seus pares, mentre tractaven d’ajudar els malalts de la seva ciutat. El noi, commogut amb la desgraciada situació de la seva gent davant semblant malaltia, va repartir els seus béns entre els necessitats i va partir cap a Mira per viure amb el seu oncle i ordenar-se com sacerdot, cosa que va aconseguir als 19 anys. Més tard, en morir el seu oncle va ser triat per reemplaçar-lo.

Història de Nicolau de Bari
Dels fets de la vida del Sant, el més difós i el més generalment acceptat per tot arreu no és miraculós de per se, encara que sí mostra de generosa i encesa caritat. Hi havia en Pàtara, segons es diu, un home ric vingut a menys que tenia tres filles molt boniques a les quals no podia casar per manca de dot. I l’home va ser tan roí que va maquinar prostituir les seves belles filles per obtenir diners. Súpolo Nicolau -no cal admetre que per especial revelació divina, com volen alguns- lliscant en el silenci de la nit fins a la casa on habitaven el pare i les filles, va llançar per la finestra de l’alcova de l’home una bossa d’or . Es va retirar sense ser escoltat. L’endemà l’home, amb enorme alegria, va deixar la criminal idea i va destinar aquell or a dotar a una de les noies, que immediatament es va casar. El Sant, en advertir l’excel·lent fruit aconseguit, va repetir la seva excursió nocturna i va deixar una altra bossa. I aquest va ser el dot de la segona de les joves. Nicolau va repetir el donatiu una tercera vegada, però en aquesta ocasió va ser sorprès pel pare, penedit dels seus mals pensaments, que es va esplaiar en manifestacions de gratitud i de pietat. Per ell es va saber el que havia passat i que havia estat Nicolau el generós donant. La tradició diu que les tres vegades que el Sant va deixar la bossa fou en dilluns, en aquest fet es fonamenta la devoció dels tres dilluns de Sant Nicolau.

Tal va ser l’admiració que es va sentir per ell que es va convertir en sant patró de Grècia, Turquia, Rússia i la Lorena.

La llegenda de Nicolau de Bari
Universalment reconegut com a taumaturg, se li apliquen nombroses llegendes relacionades amb resurrecció de nens i dotació de verges. Nicolau tenia especial inclinació pels nens.

Una altra llegenda assegura que Sant Nicolau va tornar la vida a tres nens que havien estat esquarterats i posats en salmorra per un terrible segrestador caníbal, la història indica que algú va apunyalar diversos nens, llavors el sant va resar per ells i va obtenir la seva curació gairebé immediata.

També va ser nomenat Patró dels mariners, perquè, explica una altra història, que estant alguns d’ells enmig d’una terrible tempesta en alta mar i veient-se perduts van començar a resar i a demanar a Déu amb oracions com ara “Oh Déu, per les oracions del nostre bon Bisbe Nicolás, salva’ns”. En aquest moment la figura de Sant Nicolau es va fer present i va calmar les aigües.

En orient se’l coneix com a Sant Nicolau de Mira o Myra, però en occident com a Sant Nicolau de Bari, ja que, quan els musulmans van envair el territori abans grec i que avui és Turquia, els cristians van aconseguir treure en secret les seves relíquies (1087) i les van portar a la ciutat de Bari a Itàlia. En aquesta ciutat es van obtenir tants miracles en resar-li al sant que ràpidament la seva popularitat es va estendre per tota Europa. Hi ha centenars de temples a tot el món dedicats a la seva figura. Ja l’any 550, a Roma es va erigir un en el seu honor.

La seva festa se celebra el 6 de desembre i és el patró de Rússia i de Lorena, i molt popular en l’esmentada Rússia, Grècia, Itàlia, el Nord d’Europa, Alemanya i Anglaterra, on ha estat difós com a Pare Noel, aquest personatge llegendari de barba blanca, vestit de vermell i amb caputxa, i com a Santa Claus, denominació anglosaxona de Sant Nicolau, amb funcions de protector i patró de nens. Sant Nicolau viatja per aquestes dates a Holanda des d’Espanya en un veler acompanyat per Pedro el negre, una espècie de Betama que decideix quins nens mereixen regals i qui no.

Als Estats Units, el Sinter Klaas importat es va convertir en Santa Claus. A la Mediterrània, Sant Nicolau va substituir les festes i creences populars a Posidó, rei dels mars i déu dels terratrèmols de la mitologia clàssica. Se’l representa amb ornaments episcopals i els seus atributs són tres bosses d’or amb les que va deslliurar de la prostitució a les tres donzelles, els tres nens ressuscitats i una àncora, com a protector dels homes de mar, ja que estant a Palestina diuen que va calmar una enorme tempesta.

La transformació: De “Sant Nicolau” a Santa Claus i Pare Noel
Es creu que això va succeir al voltant de l’any 1624. Quan els immigrants holandesos van fundar la ciutat de Nova Amsterdam, més tard cridada Nova York, òbviament van portar amb ells els seus costums i mites, entre ells el de Sinterklaas, el seu patró (la festivitat se celebra a Holanda entre el 5 i el 6 de desembre).

L’any 1809 l’escriptor Washington Irving, va escriure una sàtira, Història de Nova York, en la qual va deformar al sant holandès, Sinterklaas, en la basta pronunciació angloparlant Santa Claus.

Més tard el poeta Clement Clarke Moore, al 1823, va publicar un poema on va donar cos a l’actual mite de Santa Claus, basant-se en el personatge de Irving. En aquest poema es fa esment d’una versió de Santa Claus, nan i prim, com un follet, però que regala joguines als nens el vespre de Nadal i que es desplaça amb un trineu tirat per nou rens, incloent a Rudolph (Rodolfo) .

Posteriorment, cap a 1863, va adquirir l’actual fisonomia de gros barbut amb la qual més se’l coneix. Això va ser gràcies al dibuixant alemany Thomas Nast, qui va dissenyar aquest personatge per a les seves tires nadalenques al Harper ‘s Weekly. Allà va adquirir la seva vestimenta i es creu que el seu creador es va basar en les vestimentes dels bisbes de velles èpoques per crear aquest «Sant Nicolau», que en aquest moment ja res tenia a veure amb Sant Nicolau de Mira.

A mitjan el segle XIX, el Santa Claus nord-americà va passar a Anglaterra i d’allà a França, on es va fondre amb Bonhomme Noël, l’origen del nostre Pare Noel, qui tenia semblança física amb Santa Claus, però vestia de blanc amb vius daurats. Igualment a finals del segle XIX, a partir d’un anunci nord-americà de la Lomen Company, es crearia la tradició que Pare Noel procediria del Pol Nord, i es popularitzarien completament els rens nadalencs com a mitjà de transport de Santa Claus.

Després, al començament del segle XX el 1902, el llibre infantil The Life and Adventures of Santa Claus de L. Frank Baum, s’origina la història de com Claus es va guanyar la immortalitat, igual que el seu títol de sant.

Igualment, ja en el segle XX, l’empresa Coca-Cola va encarregar al pintor Habdon Sundblom que remodelar la figura de Santa Claus/Pare Noel per fer-lo més humà i creïble. Aquesta versió data de 1931. En aquest punt, però cal aclarir que és solament una llegenda urbana la creença que el color vermell i blanc de Santa Claus tingui el seu origen en els anuncis que la marca Coca-Cola va començar a fer a partir de 1931, encara que sí és cert que van contribuir a la popularització d’aquests colors i del mite mateix. Hi ha moltes il·lustracions i descripcions fidedignes anteriors a l’anunci com la de Thomas Nast (1869) o St Nicholas Magazine (1926), entre d’altres, això sense considerar a més les antigues representacions religioses del bisbe Sant Nicolau de Mira o Sant Nicolau de Bari, en les quals és comú el color vermell i blanc de la vestimenta religiosa, si bé és cert que des de mitjans de 1800 fins a principis de 1900 no hi va haver una assignació concreta al color de Santa Claus, sent el verd un dels més utilitzats. Per tant, es considera que la campanya massiva de Coca-Cola va ser una de les principals raons per les quals Santa Claus va acabar vestit de color vermell i blanc, però aquests publicistes no van ser els primers a representar-lo amb aquests colors.

Pel que fa a l’estatge del Pare Noel, com la llegenda es va originar en l’Hemisferi Nord, a principis del segle XX es va escampar la idea que viuria en el Pol Nord, però igualment cal recordar que hi ha altres llocs propers postulats com la seva llar, els quals són: Lapònia sueca, Lapònia finlandesa i Groenlàndia; ja que el Pol Nord està enmig de l’Oceà Àrtic.

Llegenda actual
Així, el mite actual compte que Santa Claus viuria en les proximitats del Pol Nord al costat de la Senyora Claus i una gran quantitat de Follets nadalencs, que l’ajuden en la fabricació de les joguines i altres regals que li demanen els nens a través de cartes .

Per poder transportar els regals, el Pare Noel els guardaria en un sac màgic i els repartiria a les 00:00 h del dia 25 de desembre, en un trineu màgic volador, tirat per «rens nadalencs», liderats per Rodolfo (Rudolph); un ren que il·lumina el camí amb el seu nas vermell i brillant, sent l’últim en agregar-se a la història.

Santa Claus podria entrar a les llars dels nens, en transformar-se en una espècie de fum màgic, i així entrar per la xemeneia o un altre orifici de les cases, si aquestes no disposen d’una.

Per saber quins nens mereixen regals, Santa Claus disposaria d’un telescopi capaç de veure a tots els nens del món, a més de l’ajuda d’altres éssers màgics que vigilarien el comportament dels nens.

Així, si un nen s’ha comportat malament, es diu que el vindria a visitar la carbonilla, i no Santa Claus, i com a càstig carbonilla li regalaria als nens només carbó.

Pare Noel i el Nadal
En els països europeus aquest personatge rep el nom del Pare Nadal, traduït a la seva llengua (Father Christmas, Père Noël, Babbo Natale), excepte a Espanya, en què no s’ha traduït la paraula francesa Noël, sinó que s’ha castellanitzat: Noel .
Però com es relaciona amb els regals de Nadal? En l’antiguitat, a Roma, es realitzaven festes -a mitjan desembre- en honor a Saturn (Cronos per als grecs), al final de les quals els nens rebien obsequis de tots els majors.

Article escrit per Falken

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *