Los maquis en el Maestrazgo

Per els que puguin fer pont i sigui del seu interès, em permeto recomanar un parell de llibres complementaris. Els dos tenen el mateix marc, les muntanyes del nord del País Valencià i la mateixa època històrica, els anys 40 del segle passat.

L’un és un estudi acurat sobre el moviment guerriller a les terres del Maestrat “Los Maquis en el Maestrazgo” de Francisco Segarra Capsir, editat per Entinea i ja va per la sisena edició. Un repàs detallat dels deu anys en que l’agrupació guerrillera del Levante van lluitar en aquelles muntanyes. Les aventures i desventures d’uns lluitadors contra el franquisme als quals encara no s’ha fet la justícia que mereixen. Francisco Segarra – https://historiadecatifrasecap.wordpress.com -és un enamorat de la seva terra i la documenta amb pels i senyals d’una manera amena.

L’altre obra recomanable, novel·lada-ment parteix del mateix escenari guerriller. “La sega” de Martí Dominguez (Ed. Proa) descriu les penúries d’alguns masos i els seus masovers del Panyagolosa, on les families es van trobar entre dos focs:els maquís amb les seves contradiccions i esperances, i la brutalitat de la Guardia Civil.

Martí Dominguez és professor de periodisme de la Universitat de València. A “La sega” un nen guia al lector en un mas de muntanya que freqüentaven tan els guerrillers com la guàrdia civil. És una novel·la de pors i de secrets per recuperar la memòria històrica.

L’Operación Reconquista que va portar tants grups de joves a les nostres muntanyes en un intent d’alliberar el territori de la dictadura, va ser el fracàs. Aquells grups de guerrillers van veure com la població cansada de tanta guerra no els hi donava suport, com els anarquistes i els comunistes es barallaven, com la brutalitat franquista ho ofegava tot i com els aliats traïen la seva paraula i l’esperança d’acabar amb la dictadura.

Dos llibres per gaudir i aprendre. Bona lectura!!

 

Afegeix un comentari