4 de novembre de 2006
Sense categoria
0 comentaris

Després de fer el fet…

L’esquerra verda nacional estem d’enhorabona. La gent ens ha reconegut la feina ben feta, la seriositat i la capacitat de treball. La necessitat d’encarar la modernització ecològica de Catalunya ha fet forat i ICV s’ha consolidat com a partit verd (i roig i violeta) del país. Ara cal que les esquerres catalanes actuïn d’acord amb el que la ciutadania ha deixat clar en les urnes i es posin d’acord per constituir un govern d’esquerres que desenvolupi l’Estatut i elabori polítiques progressistes.
ICV guanya un 15% (40.300)
vots, amb un ascens fort a tot el territori i com a única força que guanya vots en un marc abstencionista. A Lleida augmenta un 25% i
s’obté un diputat amb 2.000 vots de sobres; a Girona i Tarragona el
nombre de vots és com per tenir un escó i mig
i, en el cas de Barcelona, el desè diputat queda a 14.000 vots, una
xifra no gaire alta si tenim en compte el cens barceloní. I de
Barcelona ciutat, ja en parlaré en un altre post.
L’1 de novembre va votar poca gent en les quatre circumscripcions, i això ens ha de preocupar. La distribució de la participació és molt similar en les quatre: l’ascens de l’abstenció és homogeni a tot el territori (ha baixat el mateix percentatge al Vallès Occidental que a Osona) i, alhora, hi ha grans diferències entre territoris (la participació al Vallès Occidental ha estat del 54% i a Osona del 66%). A l’abstenció estructural s’hi va afegir la d’una ciutadania cansada i desmobilitzada que entre tots hem de ser capaços de recuperar per al joc democràtic.
Tenim el doble de vots en blanc i 4.500 vots nuls més que fa tres anys, cosa que ha de fer pensar tots els partits.
El PSC perd un 24% (241.000) dels vots, sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona (a Barcelona un 31%), i és aquí on perd 4 diputats (el cinquè és el de Lleida). Ciudadanos a banda, la majoria d’aquests vots socialistes s’han quedat a casa.
ERC perd un 24% (130.000) vots, però la distribució d’aquestes pèrdues en el territori no afecta gaire el repartiment d’escons (no en perd cap fora de Barcelona). Amb tot, a Barcelona (demarcació i ciutat) perd un 31%.
CiU perd un 10% (95.000) dels vots, més o menys el que ha baixat la participació (cosa que els permet pujar dos diputats).
El PP perd un 20% (80.000) vots, sobretot a Barcelona (quasi la meitat del total, al Barcelonès, on Ciudadanos obté els millors resultats) i Girona.
Ciudadanos-Ciutadans suma 89.000 vots, un 75% dels quals al Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental.
Aquests són els números. Que cadascú en tregui conclusions. A mi em sembla evident que la claredat en les propostes i els missatges, el no entrar en mercadejos ni propostes enganyoses, el no dir avui blanc i demà negre (o blanc o negre segons l’auditori), etc. són fets que la ciutadania reconeix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!