15 de març de 2015
0 comentaris

Un preacord inclusiu?

Diuen els mitjans que a la Taula de les forces polítiques i socials per a l’Estat propi han arribat a un preacord. I em sembla que és un acord prou inclusiu i inconcret com perquè ICV s’hi pugui afegir.
Les Eleccions del 27 de setembre ja no són qualificades de plebiscitàries i s’opta pel genèric “han de servir de mecanisme legal per conèixer la voluntat del poble català sobre el seu futur polític”. Després, en lloc de parlar de DUI es diu que “Un cop realitzades les eleccions i en el cas que les forces sobiranistes obtinguin la majoria parlamentària, estructurar el procés en les següents fases”:

a. “Declaració solemne del Parlament de Catalunya de l’inici del procés que ens ha de dur a la constitució del nou Estat o República catalana”.
b. “Iniciació del procés constituent”.
c. “Desplegament dels mecanismes de transició nacional i de les estructures d’Estat”.
d. “Culminació democràtica del procés per part del poble de Catalunya”.

Al darrer paràgraf es diu que la “Taula s’ha marcat l’objectiu que a finals de mes de març se signi aquest document amb la voluntat que sigui un punt de partida obert perquè s’hi puguin integrar altres forces polítiques i socials”.

En resum: no es parla de plebiscitàries, s’elimina qualsevol esment a una DUI, s’incorpora l’expressió “Declaració solemne”, l’inici del procés constituent, i la denominació de República catalana (no parla de si independent, federal o confederal) i l’esment a la “culminació democràtica per part del poble català” (en referència al referèndum no fet). I es fa una crida a tothom perquè s’hi afegeixi, des de la pròpia sobirania.

El redactat d’aquest full de ruta sembla fet per permetre el retorn d’ICV al consens sobiranista. Un retorn que alguns considerem imprescindible per a un procés d’independència que potenciï la força de les esquerres i el procés mateix. Un retorn que si no es produís seria difícil d’explicar i afavoriria l’adscripció d’ICV al bloc dependentista (com ja massa gent està fent).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!