25 de juliol de 2014
0 comentaris

Un apunt sobre ICV i l’Acadèmia de la llengua occitana

El Parlament de Catalunya va sotmetre ahir a votació la moció del PSC subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre l’acadèmia aranesa de la llengua occitana. En aquesta moció, el PSC demanava, entre d’altres qüestions, que es retirés el decret del Govern de creació de l’acadèmia de la llengua occitana. Segons l’exposició de motius del PSC, Catalunya i l’Aran havien de regular i codificar estrictament la varietat aranesa de la llengua occitana, sense tenir en compte que aquesta varietat forma part d’un conjunt lingüístic i cultural molt més ampli que s’anomena científicament occità.

Durant les negociacions d’esmenes, companys de l’àmbit de Política Lingüística i de Fet Nacional experts en la matèria, van col·laborar amb el grup parlamentari d’ICV-EUiA per tal de trobar un posicionament del partit d’acord amb la Llei de l’occità –aprovada pel Parlament l’any 2010, amb els vots favorables d’ICV-EUiA–, els postulats científics, els valors d’ICV que sempre ha defensat   com la diversitat cultural i lingüística i l’autogovern dels pobles, i la realitat sociolingüística occitana.

Tanmateix, el PSC no va voler acceptar cap esmena de cap grup parlamentari, fet que demostra prou bé el tarannà d’aquest partit, especialment greu en matèries que necessiten un gran consens de país, com és la llengua.

Davant d’aquesta negativa del PSC de negociar i acceptar esmenes, els companys d’àmbit de Política Lingüística, amb el suport de l’àmbit de Fet Nacional, proposaven al grup parlamentari d’ICV-EUiA de votar en contra de la totalitat de la moció, d’acord amb la resta de partits catalanistes de tradició democràtica del Parlament (ERC, CDC, Unió), per tal de donar una imatge d’unitat de país, d’àmplies majories i de consens polític.

Tot i l’acord d’alguns dels membres del grup Parlamentari amb el nostre posicionament, finalment se’ns va comunicar la decisió de la Portaveu del grup parlamentari de canviar el sentit del vot en dos dels tres punts de la moció, cedint a les pressions del grup parlamentari socialista. En aquest sentit, els àmbits de Política Lingüística i de Fet Nacional volen expressar el rebuig total als 3 punts de la moció presentada ahir al Parlament català pel Partit Socialista.

Així mateix, des dels àmbits de Política Lingüística i de Fet Nacional volem expressar la preocupació que ens genera el fet que, un cop més, la recurrent por de l’actual direcció d’ICV de votar conjuntament, en qüestions de país i lingüístiques, amb els partits que donen suport al Govern s’apodera de les preses de decisions de l’organització. Considerem que aquest posicionament s’allunya de la centralitat de la societat progressista catalana d’avui, i pot, fàcilment, condemnar el partit a la marginalitat política.

Finalment, instem la direcció d’ICV a fer una profunda reflexió interna sobre el futur de l’organització i els posicionaments del grup parlamentari en afers lingüístics i de fet nacional. En aquest sentit, des dels àmbits de Política Lingüística i de Fet Nacional seguirem treballant per convèncer la direcció de la necessitat d’adoptar posicionaments polítics més nítids, valents, compromesos i clars en qüestions com el procés de transició nacional de Catalunya, la nova Llei del Cinema, o la nova Llei d’Aran.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!