25 de novembre de 2013
Sense categoria
1 comentari

Qüestió d’unanimitats

Dissabte, algú va dir-me que la postura que defenso sobre la qüestió nacional podria dur el meu partit al trencament. Una vegada més, aquesta algú (segons sembla, independentista) pretenia descarregar, conscientment o no, la “culpa” d’un hipotètic trencament sobre les espatlles dels que durant decennis hem estat minoria i hem treballat junt amb els que ara es fan víctimes del corró o la pressió “indepe”.

Sembla que a can ICV (la meva) no hi ha unanimitat entorn al procés, pel que fa a la pregunta i tot això. Cosa que vol dir que els partidaris de l’opció federal tiben i tiben identitàriament cap al manteniment de l’statu quo nacional. Cosa que vol dir que els partidaris de l’opció demoscòpicament (si més no) hegemònica del catalanisme actual tibem i tibem sense aturador per no quedar despenjats d’allò que sembla (sembla, eh!) que voldria la majoria.
I sembla a tothom de fora del clos (polític) que el que estem fent és dilatar, marejar la perdiu, fer de cagadubtes.
N’hi ha que ho hem tingut sempre clar. N’hi ha que han evolucionat (bé o malament) cap al sobiranisme. I n’hi ha que no s’han mogut o han cristal·litzat en postures contràries a la independència. Tots (i totes) conscients que, passi el que passi, allò que fa que siguem junts  a ICV és el projecte de societat que volem. En altres paraules, no només el ‘mentrestant’ sinó ‘l’endemà’.
I, encara més, jo gosaria afegir que també tots (i totes) d’acord amb l’opció per exercir el dret a decidir allò que volem ser els catalans (i les catalanes) i la convicció que només des de la independència es pot plantejar una autèntica opció federal, entre iguals.
Si no m’he equivocat en la descripció (tot podria ser), i pel que fa al tema de la setmana, ICV només pot plantejar-se si afegeix al cos de la pregunta (independència, sí o no) referències a Espanya i a la Unió Europea, per fer-la “més inclusiva”. No hi sé veure altres opcions que no la desdibuixin i la puguin fer objecte d’un nou debat inacabable i fraudulent.
N’estic segur. ICV apostarà per una pregunta clara i inequívoca. Ben aviat.
  1. Important que tibeu dintre d’ICV. Hi ha moltes raons per què la pregunta sigui clara i la resposta binària (altrament seria caure en un parany frustrant). Molt important situar ICV, i tot el que representa, en el bàndol del Sí, de la mateixa manera que seria important que sectors del psc s’hi situessin. Només des de la sobirania plena es pot decidir què es vol fer en el futur. El federalisme subordinat no és model de res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!