Solcades

Eduard Solà Agudo

27 de juliol de 2022
0 comentaris

Joan Roig i el mas de la Millana

El passat dissabte en Joan Roig mos va parlar de l’origen del topònim de la Miliana, que en l’actualitat és una pedania del municipi senienc-ebrenc d’Ulldecona. L’acte es va fer a l’antic molí d’oli, a l’actual Oficina de turisme de la vila.

La xerrada, a banda d’amena, va servir per revisitar les fonts notarials dels segles XVIII i XIX d’alguns arxius eclesiàstics de la contrada. Les fonta notarials, tant valuoses pel coneixement de la història local del país i els seus municipis, en este cas van desvetllar l’origen real del topònim de la Miliana i ja de seguit posar en valor el treball i la importància de les dones en el camp dels Països Catalans.

La dita Millana, viuda d’en Millan, va tirar endavant tota sola i els seus fills la masada que avui dóna nom a la pedania de la Miliana.

De cabdal importància també és aquest estudi de Joan Roig per posar sobre la taula l’origen dels pagesos que van adquirir les terres dela Bacallans (o Bacallars), també al municipi d’Ulldecona i originàriament propietat de l’Orde de sant Joan de l’Hospital, els anomenats ‘Hospitalers’. I ací, ja ressona alguna cosa en relació als meua avantpassats per la part de la meua àvia Ramona.

En definitiva, una bona investigació i encara més entretinguda explicació per part de Joan Roig.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!