Solcades

Eduard Solà Agudo

12 de juliol de 2022
0 comentaris

Intuïció

I

La intuïció acostuma a fer la punyeta i romandre en silenci és el seu millor antídot si el vent no és favorable. Hi ha la tarda que mai més tornarem a reviure i potser és la darrera tarda de la nostra infància. Recordes lo darrer partit a les escoles velles? La darrera excursió a la serra?

La nit que vas xalar com un jònec en aquell embelat i en acabat, tanmateix, decidires prendre el cotxe per anar a la mar a vore com neixia la ratlla de l’horitzó d’un mar que et pareixia trist.

Quantes voltes haguessis preferit no estudiar a canvi de romandre al poble i viure amb més calma?

Però jo em volia referir a la intuïció en clau positiva. Aquella que mos pren per l’espatlla i mos acompanya durant tot lo passeig que fem de casa fins a aquells racons que mos donen pau perquè mos fan sentir com a casa o per algun altre motiu que no sabríem explicar.

Escoltares el teu cor la darrera vegada que vas intuir que ací venien amb mala baba? I no vas callar. No vaig fer-ho.

II

Hi ha les persones que xerren i les que escolten. Evidentment, les que escolten acostumen a tenir una personalitat més estable, amb principis, i suposo que a tenir una cultura més elevada i a fer-se notar quan parlen, perquè quan responen o afirmen transmeten una pau i una convicció que posa a prova qualsevol intent de sil·logisme.

La bonesa té molta relació amb aquesta actitud: La veritat, com la intel·ligència, és concreta.

III

Hom pot complicar-se molt la vida amb amors tèrbols, feines ingrates, etc. Tenir mala reputació no és un problema, en cap cas, si tot plegat són històries dels altres, de la massa.

Hi ha una manera de passar la vida sense retorns: Mentint. És ben cert que una mentida pot arribar a perjudicar molt, però per bé que la bonesa sempre sura i s’imposa, cal tenir present això, que la mentida no pot esmenar-se a si mateixa: Sempre fa un viatge d’anada, però mai de tornada. Avís per a navegants.

IV

Anem a la platja? La platja és de còdols i fa de mal nedar, si no vas calçat. Són rocalloses. Son barrancades que adoloreixen. Però cal anar a la platja. Anem a la platja.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!