Solcades

Eduard Solà Agudo

17 d'agost de 2022
0 comentaris

Després de la Mare de Déu d’Agost (II)

Deia abans de dinar que un dels primers records que tinc de ma vida es l’antic molí d’Ulldecona, però jo he tingut la sort de conèixer encara els camps d’oliveres llaurats, i anar a carregar fems del pastor per escampar-los al voltant de les soques de les oliveres. I dic que he tingut la sort perquè d’un dia per l’altre tot això va canviar en favor del que anomenem ‘nou cultiu’ i que uns altres anomenen ‘no cultiu’.

Les terres llaurades van ser aplanades i enlloc de fems de cabra i corder, es van implementar els foliars fitosanitaris i els nitrogenats químics granulats pel sòl. La rella va ser substituïda pels atomitzadors.

A tot això se l’anomenà ‘Revolució verda’. Jo l’anomenon ‘Revolució Merda’, per bé que l’únic que han aconseguit ha estat crear dependència dels químics i una esterilització creixent dels sòls.

Jo d’ençà que porto les terres de casa faig cultiu en ecològic i enlloc de llaurar, desbrosso. Cada cinc anys ‘espollogo’ intensivament l’arbre. Faig bona cosa de fusta, una esporgada de regeneració, i un amic pastor em ven los fems.

Cultivo, principalment, tres varietats d’olives: la Farga, la Sevillenca i l’Arbequina. La que més cultivo és la Farga i l’Arbequina la tinc en regadiu.

(Publicitat: La marca de casa és ‘Oli d’oliva verge extra Aran’, un monovarietal de Farga, que és la varietat de les oliveres centenàries i mil•lenàries del Sénia).

El canvi climàtic també amenaça el futur del cultiu i la veritat és que més a la curta que a la llarga acabaré fent esporgades cada any i aportant aigua amb cubes a les terres de secà, a l’estiu.

Actualment lo negoci de l’oliva no és rentable. És així. Com que avui estic de bon rotllo (son festes a Les Cases i pronte ho seran a Ulldecona) no em cagaré en los culpables d’esta patètica realitat. És així i així és.

En un tercer post explicaré el procés d’elaboració de l’oli. Ara vaig a fer una becaineta. Què bones estaven les mandonguilles! I quin ventet més sano que entra a l’habitació! Visca la Mare de Déu d’Agost!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!