L’Avui

I

Ha plogut uns pocs minuts, este matí, a Xert. Un núvol. Hem fet lo cafè a Sant Rafel i hem esmorzat a Traiguera. Avui hem acabat la feina prontet.

Ara, a Ulldecona, les cigales fan lo ‘xiu-xiu’ i el sol escalafa la terra. Després d’un matí tapat, fa una estona que el dia s’ha obert.

Mos esperen uns dies de sol. Unes setmanes, segurament, de calor. Recordo que per Sant Jaume, que enguany cau en dissabte, lo sol comença a declinar i que en la segona quinzena d’agost és possible que plogue. La canícula d’enguany, però, és molt més suportable que la dels anys que mos han precedit.

II

Ahir vaig tornar al maset i avui hem sopat als Valentins, a l’Àngel, que sap guisar la mar de bé.

En tornar, les meues gosses ventaven a les gosses del tio Morrongo. Ara, a l’estiu, rostolla fins que el sol declina i després encara aguanta els corders a les vores del corral. Gat vell. 80 i pico anyades i ves-li detràs que no l’acaçaràs en cap sentit.

Quan el Morrongo se’n torne a Masdenverge a passar la tardor i l’hivern, jo muntaré als Ports a pasturar unes cabres de Rasquera. Fins Nadal, quan s’acabe la paridera. Enguany encara m’ho he muntat bé. Serà la segona volta que pasturo estes cabres. Los quatre -los dos- pastors vells de la contrada se’n carden. Pasturar cabres de Rasquera, als Ports, és cosa de morir-se, però la veritat és que no n’hi ha per tant, i encara menys quan les cries velen les mares i les mares fan de bon girar així que la vespra s’imposa.

I ara mateix s’imposen los grills. Demà, a les set, toc de campana. Bona nit.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *