Suetoni: ‘El diví Juli’

Després va dirigir els seus esforços a organitzar la situació de la república. Va reformar el calendari, que des de feia molt de temps havia estat capgirat per culpa de la llicència que tenien els pontífexs d’intercalar-hi mesos, fins al punt que ni les festes de la sega coincidien amb l’estiu ni les de la verema amb la tardor. Va adequar l’any al curs del sol, de forma que tingués tres-cents seixanta-cinc dies, pel sistema d’intercalar i d’afegir-hi un dia cada quatre anys. D’altra banda, per tal que el còmput cronològic fos més coherent en el futur a partir de les següents calendes de gener, entre els mesos de novembre i de desembre d’aquell any va intercalar-ne altres dos, de manera que l’any en que s’aplicaren aquestes modificacions tingués quinze mesos, comptant l’intercalar, d’acord amb el còmput tradicional, havia caigut en aquell any.’

Suetoni: El diví Juli. Barcelona: La Magrana, 1995.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *