Elogi de la síntesi

Sento un apreci sincer per les síntesis, però no en les mesures que permet el Twitter, sinó per allò que ateny a la concreció de les idees i la seua voluntat de fer trascendir l’entesa universal.

Entenc la síntesi fins i tot com un ideal de bellesa, com un sinònim de sublim, com una ensenya de l’autenticitat. I penso que aquest pensament és compartit per tota la Humanitat perquè sóc del parer que qualsevol ésser viu experimenta la comprensió a través de la síntesi. No hi ha rebelació sense síntesi, de la mateixa manera que no hi ha rebelació sense experimentar una emoció que de cop i volta et sacseja i el cos, potser el rostre, sense adonar-te’n, canvia.

Per això l’art és sempre una síntesi, per molta literatura que després s’hi vulgui afegir. L’obra és una síntesi. Un ‘descobriment’ científic esdevé realment i és ver quan ha assolit la síntesi: L’energia d’un cos en repòs és igual a la seua massa multiplicada per la velocitat de la llum al quadrat, o lògica dels processos, allò que en potència obliga al progrés, car és progrés en sí mateix i du en les seues entranyes avui invisibles allò que es manifesta sense misteri al nostre entorn.

L’evolució del llenguatge i la reedició dels conceptes. L’arrel de qualsevol sospita que pugui ser anomenada o escrita.

Allò que anomenem un error és una virtut, esperança i memòria, i la manca d’evidència no deixa mai de ser una evidència en sí, en positiu.

Per això cal apreciar l’error, perquè tard o d’hora haurem d’acceptar que sense ell les possiblitats d’aprendre no ens permetrien evolucionar amb les mateixes garanties d’esdevenir millors, de millorar en el present i sumar en la confiança.

Al cap i a la fi, si nosaltres no hi fóssim -i arribarà el temps en que no hi serem- la informació romandria amb la mateixa qualitat que ara, susceptible de ser definida com nosaltres avui la percebem. I això és colossal, sobretot, si per un instant fem un salt i ens atrevim a pensar si fóra igualment interpretada com nosaltres els humans.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *