Interdependències per anar fent

La interdependència és un concepte freqüent en la Història i altres àmbits científics en referència a qualsevol sistema: La interdependència entre els organismes del nostre cos; la interdependència dels primers organismes a la Terra i la seua evolució fins avui i demà… La llista dels exemples podria ser eterna perquè allà on és possible la cooperació es concreta una interacció, un vincle interdependent.

I en este sentit, el concepte d’ecosistema -de l’hort del veí o de tot allò que passa al voltant d’un meloner- em sembla precís i preciós perquè és total: El sistema posa en relació factors humans i no estrictament humans, tot i que a voltes no mos adonem que natros no som los únics guapos de l’univers.

La interdependència ateny al progrés en un sentit positiu quan el benefici de la cooperació implica a totes les parts. Es tracta d’una interdependència simètrica, aleshores. Però si és possible una relació simètrica, també pot ser que, en los sistemes mundials, esta puga ser asimètrica: Quan no hi ha o no és possible un benefici mutu, com els casos de les colonitzacions europees a Amèrica i Àfrica, per exemple.

Este concepte és fonamental de cara a comprendre i explicar com hem evolucionat com a espècie en termes biològics, però també en termes culturals: Com hem arribat on som, amb les nostres fronteres sempre canviants, les nostres migracions, les nostres sociabilitats, les transferències culturals, les assimilacions, los conflictes i els cacaus de tota mena… I val a dir que, comptat i debatut així per sobre tot lo rosari de calamitats que conta la nostra Història de Sàpiens, diràs que Déu n’hi doret tots los dies.

I és que este concepte és la clau de volta que mos permet pensar el nostre futur en positiu, procurant construïr relacions simètriques coherents en general, que previnguin los conflictes i establint models de desenvolupament basats en la cooperació enlloc de la competició. Perquè tots los sistemes -i tot allò humà per suposat- són en potència interdependents. Es diu Gaia.

Referència: Viquipèdia.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *