Solcades

Eduard Solà Agudo

15 d'octubre de 2017
2 comentaris

‘Alesi’ i natros

‘Nyanzapithecus alesi’, 13 milions d’anys.

El darrer Nature publica l’article dedicat a ‘Alesi’, un primat que va viure a l’actual Àfrica i que és l’avantpassat comú dels simis actuals i els humans més remot conegut fins ara. La notícia la recull el National Geographic d’este mes.

La descoberta va esdevenir el 2014 per un grup d’investigadors del Turkana Basin Institute, a Napudet, a l’oest del llac Turkana, al Nord de Kenia.

Entre ‘Alesi’ i l’aparició de la nostra espècie -Homo Sapiens- al centre-est africà, hi ha un trau de dies i nits que fa basarda de dir.

Això ho sabem mercès a ‘Herto’, un homínid descobert el 1997 per Tim White i el seu equip a l’Awash Mitjà (Etiòpia), que visqué fa 160000 anys.

Gràcies a la descoberta d”Herto’ sabem que la nostra espècie sorgí en diversos punts d’Àfrica ara fa entre 200000 i 160000 anys.

Però el nostre gènere -Homo- és més remot que ‘Herto’: Lo nostre llinatge es remunta als 2.8 milions d’anys BP (abans dels present). I més enllà, encara?

Un llinatge, en termes evolutius, és una seqüècia d’espècies que formen una línia directa de descendència. Cada nova espècie és el resultat directe de la seqüència d’espècies que formen una línia directa de descendències, essent cada nova espècie el resultat directe de l’evolució des d’una espècie ancestral immediata.

D’acord amb esta premisa de l’antropologia biològica, els ancestres més antics del nostre llinatge es remunten als 6 milions d’anys BP., amb els Ardipitecs i els Australopitecs. Us sona la Lucy, oi, per exemple?

Doncs entre ells -natros, la nostra filogènia- i els ximpanzès hi ha un trau de 7 milions d’anys. Fins a ‘Alesi’, un infant d’un any i quatre mesos que visqué fa 13 milions d’anys i que ha estat observat recentment per Paul Tafforeau, del Laboratori Europeu de Radiació Sincotró (ESFR), a Grenoble.

  1. Li enllaço amb un artícle (dirigit a estudiants de secundària) on es posa en dubte moltes de les coses que es diuen de la Lucy: http://historiadelavida.editorialaces.com/la-encrucijada-de-lucy/

    I un arxiu sobre la teoria creacionista (on es parla dels fòsils, entre ells de la Lucy) des d’un punt de vista pretesament científic: https://es.scribd.com/doc/310970/Teoria-Creacionista

    Jo, que de ciència no se un borall, sempre m’ha fascinat la creativitat artística fantasiosa d’aquelles persones que, des d’un fragment del dit petit de la mà esquerra “construeixen” tota una criatura. “Això” és ‘creacionisme’, i no pas allò dels qui creiem en la Creació segons la literalitat del Gènesi bíblic!

    Atentament, i bona setmana

    1. Bones,

      El debat entre Evolucionisme i Creacionisme (de la ‘Terra jove’, de la ‘Terra vella’, dels deistes, dels teistes) em sembla que s’ha superat feliçment mercès a l’avenç de la Genètica. I això és realment preciós perquè mos apropa a Veritat, que al cap i a la fi és allò que a vostè -creacionista- i a mi -darwinista- mos agrada.

      Fins aviat,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!