Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

15 de desembre de 2007
15 comentaris

16.000 a estatpropi.cat, apunt de Marcús i nova pífia (el federalisme)

La iniciativa estatpropi.cat ha superat un altre miler d’adhesions. Ja en som més de 16.000. No és per afany de competir, que no és el cas, però Sobirania i Progrés es va posar en funcionament l’octubre de 2006 i porta 20.067 adhesions, mentre que estatpropi.cat va arrencar el maig d’enguany i ja en porta 16.016. Sense famosos, sense gaire ressò mediàtic, mitjançant la xarxa. Una prova més de l’augment de l’independentisme. Al llarg del 2008 arribarà un moment en què les adhesions a estatpropi.cat superaran les de Sobirania i Progrés. Crec que són dos models diferents que es complementen. L’un des de dalt, a partir d’una plataforma de persones amb projecció social; l’altre des de baix, a partir del boca-orella, a través de la blogosfera, de les presentacions. Per exemple, la que vam fer a Mataró l’Alexis Vizcaino i jo mateix el passat 6 d’octubre. La foto és d’aquell dia: Pere Mayans, sociolingüista i activista de la llengua resident a Mataró, és autor del bloc El pols de la llengua als Països Catalans. Aquell dia es va adherir a estatpropi.cat i ara també podeu trobar el seu bloc a la XBS. El fet que un model creixi més ràpidament que l’altre ens dóna, simplement, una informació valuosa sobre el potencial d’internet. És un dels nostres gran aliats.

Bona aportació de Marc Roca a l’Olla de grills. La difusió del debat sobiranista que va motivar la campanya “Jo també vull un estat propi” està tan avançada que ara ja comencem a parlar del com i el quan i amb qui. En Marcús es fixa en unes paraules de Mas publicades a El Temps. En la línia del que ja vaig analitzar en el seu moment (apunt del 22-XI) en els articles posteriors a la conferència del 20 de novembre, la qüestió del consens pot ser més una excusa per pactar emb el PSC una reforma de la Constitució que no pas un avenç cap a la independència. Mas afirma que cal una majoria àmplia, però en Marc ens recorda com anat les coses a Montenegro i observa: Posem per cas que es demana un 75% de vots afirmatius. Tindríem un país on la decisió d’un 25% prevaldria sobre la d’un 75%. On és la igualtat i la democràcia?” Convido Artur Mas, doncs, a posar data al referèndum de secessió i a recomanar, des de CiU, el vot afirmatiu. Ho pot fer? Hi podem comptar? I si no és així, m’agradaria que la militància independentista que hi ha a CiU mogués els fils que calgui perquè en el proper congrés hi hagi una refundació, no del catalanisme, sinó de CiU, perquè el partit, que com a tal no és independentista, ho sigui finalment.

I sembla que després de l’1-D els partits es van posicionant de cara als propers anys. En el seu moment ja vaig denunciar que parlar de refundació del catalanisme era una pífia que es giraria en contra de Mas. Ara arriba una nova pífia, també destinada a frenar l’augment irreversible de l’independentisme: el pacte federalista de PSC i ICV. Només cal fer una ullada a l’Avui.cat per veure per on poden anar les coses. En portada: “El PSC i ICV es coordinen per frenar l’avenç del sobiranisme”. I és que no es tracta d’impulsar el federalisme (que a Espanya no es creu ningú i Iceta mateix ho reconeix) sinó d’un intent desesperat per frenar una demanda social desbordant que deixa descol·locats tant ICV com, sobretot, PSC. I això és un error perquè parteix d’un plantejament a la defensiva, com passa amb la refundació del catalanisme. Només l’independentisme té el potencial d’un projecte engrescador, positiu, il·lusionador. Si, a més, els altres intenten sufocar-lo, hi afegiran un ingredient d’afirmació, de rebel·lió, que encara el farà més atractiu.

Curiosament, el mateix Avui ofereix ja una enquesta en què demana “Quina d’aquestes opcions polítiques considereu que tindrà més opcions d’èxit en el futur?” Les opcions són, de menys a més suport: centralisme (6%), autonomisme (7%), federalisme (16%) i sobiranisme (71%). Això, amb més de 1.200 vots emesos. El federalisme, si em permeteu que ho sigui, no se’l creuen ni els mateixos que l’impulsen. I quan poses un projecte sobre la taula te l’has de creure. Tal com es presenta la cosa, es tracta més d’un plantejament teòric (el punt mig entre l’espanyolisme i l’independentisme, diuen, cosa que situa l’espanyolisme en un extrem, curiós per part del PSC) que no pas d’un projecte amb possibilitats. Com tothom sap, caldria reformar la Constitució i ni PSOE ni sobretot PP no entraran mai en aquest joc si no és per homogeneïtzar encara més l’Estat. És urgent que aquesta colla de federalistes parlin amb Alfons López Tena.

  1. I… quina és la situació millor per combatre el sobiranisme? Estar al govern de la Generalitat, al de l’ajuntament de BCN, al de 3 de les 4 diputacions, etc.

    GRÀCIES ERC!!! mai podrem agrair el que heu fet a favor dels qui volen combatre el sobiranisme.

  2. Bon dia Xavier,

    No sé si tu pots tenir accés a la freqüència d’adhesions a la web http://www.estatpropi.cat

    Recordes que fa unes 3 o 4 setmanes et vaig comentar en un apunt del teu bloc que vaig crear una causa al facebook per fer difusió de la campanya per un Estat Propi? Doncs tenia curiositat per saber si la causa del Facebook ha aconseguit fer augmentar lleugerament les últimes adhesions a la web http://www.estatpropi.cat.

    En aquests moments ja hi ha 164 adherits, i no tots són catalans, una detall que pot ser interessant de cara a la internacionalització de les reivindicacions d’un Estat Propi pel nostre país a través de la xarxa social Facebook.

    Bé, si tens accés a les dades i hi veieu algun lleuger augment a les adhesions en aquestes últimes setmanes, potser des del facebook s’obre una nova via per seguir incorporant a més persones a http://www.estatpropi.cat

    Felicitats pel bloc!
    Salutacions,

    Lluís

  3. És indignant, tal com a anat tot aquets darrers anys, qui parla de federalisme, o és tonto o és un mal..rit, i els sociates i els d’iniciativa de tontos no en tenen un pèl, què queda?
    Penso que tal com a anat tot, posar el federalisme sobre la taula és una mostra de cinisme i un insult a la intel.ligència.

  4. 4 anys sencers, ja, de sociataesquerrancia a Catalunya, al govern de Catalunya.

    La posició catalana està més a prop d’assolir la independència d’un pais, que sigui català, lliure, prósper, i amb plena capacitat de decidir?

    Ara, finals del 2007, hi ha més capacitat de decidir el nostre futur col.lectiu a Catalunya, després dels efectes de 4 anys de govern sociataesquerrancia, o menys?

    Quines coses positives , quins avenços, si s’han produit, en el camí cap a la sobirania plena, ha fet possible el govern sociataesquerrancia?

    I quines negatives s’han produit, que han fet camí enrera, des del govern sociataesquerrància?

    4 anys són suficients per a intentar un balanç, no sectari, no partidista, no fanatitzat, no triler.

    Qui s’apunta a fer-l’ho?

  5. Pel que fa a la campanya sobiranista abstencionista crec us equivoqueu perquè els sobiranistes no hem de voler ni una ferida més gran ni gent que no cura ferides, hem de curar ferides ,per tant cal votar partits sobiranistes .Peró si creuen que estàn estatalitzats, cal que votin em blanc , sigueu intel·ligents, el vot en blanc redueix el bipartidisme .El vot nul o l’abstenció augmenta el bipartisme , les ferides i la inestablitat a mitjà termini i alhora aquesta opció serà utilitzada negativament degut al partidisme.Això de les ferides té relació amb les famoses crostes mediàtiques, trobareu més informació a l’esferificació que deixo enllaçada, on a més deixo clar que sobiranisme no ha de ser un eufemisme de independència.

    Per la establitat cal transparència no canviar conceptes

  6. Senyor Mir, li escric aqui  perque no se com comunicar-li d’una altra manera. S’ha adonat que als enllaços del seu Bloc el d’Estat Català du a una plana web ilegitima i no a la de l’Estat Català veritable presidit per en Josep Planchart i Martori?

    http://www.estat-catala.net

  7. Parles de la complementerietat entre Estatpropi. cat i SiP, ¿no trobes que a part d’això hi hauria d’haver algun tipus de col·laboració més estreta, algun tipus de coordinació entre totes les plataformes que empenyeu cap a la mateixa direcció? Així potser encara es podria treure més rendiment de tot el coneixement, la projecció mediàtica i l’empenta que hi ha invertides (i tot just comencem) en el procés per fer que aquest país s’emancipi d’una vegada per totes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!