21 de març de 2020
0 comentaris

Al cortal

Al cortal

“Empordanament”

Clarejava al trull a tocar del celler

amb la fred que s’apropa

i abans que la lluna vella no canviï,

cal aplegar l’argudell de l’olivet;

es gira feina al cortal.

 

En un racó, a frec de la pila

s’amunteguen els samals, cossis,

mallals, embuts i tremuges.

Els canats, ben curulls d’olives

arribades de l’aspre el dia abans

-avui ja hi pasturaven les oelles-

esperen el triatge,

que no es mesclin

verdes amb madures:

sentor oliosa, verge i neta

emplenaran els cofins

que nyafats a la premsa,

pels voltants de Nadal

ens duran l’oli de tot l’any.

 

A l’Empordà tota terra és bona,

fins les margeneres,

on la figuera o el cirerer

s’obstinen a florir cada anyada;

caldrà estassar totes les

matarrades, que no entorpeixin

una abundosa brotada.

 

Dels camps de fondo

-més frescals-

tot plegat una esgarrapada

de poc més de tres vessanes,

segarem l’herba d’assecar pel

bestiar i també l’userda de servar,

i al terrabastall,

esperarà l’arribada de la fred,

per quan les pastures groguegen.

 

Ara, les vaques mengen a les closes,

a dues passes del quintà

s’hi fa un bon llistó,

que les bísties aprofiten

fins ben entrada la tardor;

les seves bues

femaran la nova llucada

de fenals i herba granada.

 

Tot sovint, una grossa barda

als cims de l’Albera vigilant,

mostren la gropada

i uns bufarots ens  avisen

que la tramuntana entra

com li vaga a casa seu

pel coll de Banyuls.

 

Llavors,

millor restar al cortal,

i tancar el bestiar,

romandre a l’escó vora el foc,

bé prou sentiren

els esgarips de la rufada

pels finestrons atrotinats.

 

Agost 2019

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!