L’internauta que somiava el passat

Bloc personal d'Esteve Canet

3 de novembre de 2013
0 comentaris

El país, ara i aquí. Però demà serem més lliures


Si comparem el mapa polític de la Catalunya d’ara amb el de fa cinc anys, algun observador aliè no entendria res. Allò que molts veien com un impossible (canvis consistents dins del conjunt de forces), que calculaven dos escons amunt o avall s’han quedat sense feina. La sacsejada és impressionant. 

Si ens fixem en l’enquesta d’avui del diari El País, PP i PSC sumen 25 escons tots dos; un partit com C’s arriba als 21 del no-res. I CIU ha cedit la primacia a ERC, però encara resistint. Podríem dir que fins i tot el vot unionista es mostra clarament diferencial respecte d’Espanya, en no confiar en els partits tradicionalment representatius d’aquest posició, PSC i PP. Que no es pensin però els dirigents lerrouxistes de C’s que a Espanya els votaran massivament; seran castigats igualment pel seu origen.

El vot sobiranista assoleix la majoria absoluta de manera clara i diàfana: 75 diputats més els 14 escons d’IC que mereixen comentari apart. És la única formació que es manté inalterable a tot el sacseig. Manté una posició d’equilibrista entre l’aposta pel dret a decidir i una visió federal del futur espanyol. De les seves apostes de futur i de la seva coherència en els propers mesos, dependrà que esdevinguin residuals. La CUP segueix caminant.

En quan al vot pel referèndum, si comparem cinc anys enrere, d’un 20% ha passat a ser majoritari, sense escletxes. El problema és que aquells indecisos que no es decantaven per cap de les dues opcions, sembla que s’inclinen ara cap al no. Però d’aquest 42%, una mica més de la meitat voldria més poder per Catalunya. Són els que aplaudirien una tercera via.

Però tots aquests càlculs no són més que subterfugis per fer-nos caure en l’error de mirar aquesta imatge com si es tractés d’una fotografia recent. Quan hi hagi la pregunta i la data, el procés s’accelerarà i aquesta d’ara i avui esdevindrà altre cop passat.

Demà serem més lliures perquè disposarem d’una data i una pregunta per defensar. El procés, certament, l’haurem de guanyar al carrer, de ben segur en els propers mesos. I aquí sabem que guanyem de llarg. No valdran ni enquestes ni partits que sí o que no, que confederal o federal. O estàs a favor de la democràcia o no. Alguns diuen que la bipolarització no és bona. Però a la vida, en tots els àmbits, arriba un moment en el qual t’has de decidir pel si o el no. Nosaltres ho farem com una societat adulta, plenament conscient del seu esdevenir i del tot il·lusionats per allò que ens espera. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!