El bloc d'Ernest Benach

La força de la unitat. L'esperit de la renovació.

28 de juliol de 2010
Sense categoria
3 comentaris

No més corrides de toros

Si el grau d’educació d’un poble i d’un home es valora per com tracten els animals -frase que van fer seva Thomas Edison i Mahatma Ghandi-, Catalunya ha dit majoritàriament que no vol més curses de braus, un espectacle públic basat en la tortura, el dolor i la crueltat contra un ésser viu.

L’aprovació de la ILP contra les corrides de toros fa que avui sigui un d’aquells dies en què et sents especialment orgullós de formar part d’un país modern, avançat i respectuós, que es posiciona majoritàriament a favor del respecte a la vida i als drets dels animals, que rebutja les tortures, que vol continuar avançant amb base a uns sòlids valors com el progrés moral, i que treballa per deixar un futur millor per als nostres fills i les noves generacions que ens seguiran, un futur que no els avergonyeixi.

S’equivoquen els que es pensen que la ILP contra les corrides de toros és un debat identitari o antiespanyol. En cap cas. És un debat animalista. Com bé ha dit l’Anna Mula, la promotora de la ILP, la tortura i la mort d’un animal com a espectacle públic no coneix signes identitaris, però és normal que els que rebutgen el debat ètic utilitzin aquests tipus d’arguments. L’abolició de la tortura no té pàtria, sinó que és un bé universal, i això és precisament el que avui ha subscrit la majoria de parlamentaris catalans, en representació del poble.

En el debat parlamentari s’han pogut escoltar discursos i arguments interessants en aquesta línia, com el del diputat de CiU Josep Rull, que ha recordat que Ramón y Cajal va dir que s’enorgullia de no haver figurat mai entre la clientela especial de les corrides de toros; que Unamuno va proclamar que li repugnaven les curses de braus; que Rodríguez de la Fuente va dir que els toros eren la màxima expressió de l’agressivitat humana; i que Goya considerava les corrides com una salvatjada pròpia del poble incult, violent i visceral; exemple de la brutalitat col·lectiva. I ni Ramón y Cajal, ni Unamuno, ni Rodríguez de la Fuente, ni Goya eren catalans i ni molt menys antiespanyolistes.

Amb això vull dir que el debat que es genera en contra de les curses de braus no és exclusiu de Catalunya. A Canàries fa 19 anys que van abolir les curses de braus amb tortura i mort de l’animal (per cert, amb el vot a favor del PP), i el darrer any s’han produït manifestacions abolicionistes a Andalusia, Astúries, Galícia, les Illes Balears, Madrid i Euskadi, tota vegada que han començat a sorgir iniciatives similars a les que han conduit aquest debat al Parlament de Catalunya.

Per acabar, celebro que aquest debat que hem fet al Parlament hagi arrencat d’una iniciativa legislativa popular. En uns moments en que la paraula “desafecció” és en boca de tothom que es refereix a la política, milers de ciutadans s’han unit per fer sentir la seva reivindicació i els partits hem escoltat i debatut aquesta iniciativa. Tal i com ha dit Joan Puigcercós, el funcionament normal i eficient de les nostres institucions és la millor defensa possible de la política, de la seva noblesa i necessitat en una societat democràtica.

  1. Celebro que aquesta entrada acabi com acaba.

    La primera part la subscric plenament, però crec que l’aprenentatge més interessant no ha estat el resultat sinó el procés.

    Durant un any i mig hem pogut viure en primera persona (i del plural) un procés democràtic en tota la seva essència. Hi han participat les institucions, els polítics i, és clar, la ciutadania. Crec que s’han pogut sentir i escoltar totes les opcions; i en molts casos hi ha hagut debat de qualitat, debat de veres (en molts altres, lamentablement, hi ha hagut un potinejar amb falsos arguments i qüestions que no venien al cas).

    En comparació amb moltes altres iniciatives, hi ha hagut informació, molta informació; i participació, molta participació.

    Esperem que no sigui un foc d’encenalls i siguem capaços de seguir la inèrcia que s’ha generat 🙂

    i.

  2. Benvolgut Sr. Benach,

    avui, com el 10J, em sento orgullós (en part) de ser català. Dic “(en part)” perquè soc un dels 180.000 sotasignants d’aquesta ILP i considero una salvatjada les corrides així com d’altres activitats que també cabrien sota la definició que Goya va donar de la tauromàquia i que avui tenim sorprenentment normalitzades, i no cal dir més. Però, d’altra banda, la seva afirmació “no és un debat identitari”… sota el meu humil parer la iniciativa no era un debat identitari en el seu inici, però els “líders” polítics i alguns mitjans han aprofitat, els darrers mesos i, sobretot, avui, per jugar a aquest doble joc. He seguit el debat parlamentari des del principi fins el final i alguns ponents donaven aquesta imatge.

    D’altra banda, espero que d’avui al gener del 2012 quan entri en vigència el decret, també es prohibeixin els correbous i d’altres actes populars i tradicionals, “exemple de la brutalitat col·lectiva” que diria Goya.

    Salut!

  3. Ben content que n’estic, però sembla que el poder popular per unes coses val i per altres no.

    Finalment el Parlament es veu forçat a fer una votació sobre la tortura de braus. No per iniciativa pròpia. No per mèrit dels nostres polítics. Sino per l’esforç ciutadà i el suport de 180.000 persones a les que ni tant sols se’ls permet pendre la decisió final. Els polítics decideixen, ells saben el que es fan. Nosaltres no. Quants anys fa que hi ha un consens majoritari entre la població sobre prohibir la tortura de braus? 20 anys? Potser 30? Per què no s’ha celebrat un referèndum en tot aquest temps?

    Fa tot just dues setmanes vostè mateix va votar contra la celebració
    d’una consulta popular sobre la independència, segons el jurista Lòpez
    Tena, cometent prevaricació per interessos partidistes. Els altres
    partits suposadament catalanistes s’unien en aquest rebuig a la
    democràcia. El líder de l’oposició, Artur Mas, fa poc afirmava en to
    paternalista que “el poble no està prou madur” per decidir en aquesta
    qüestió. Què hem de fer per que ens escoltin?

    Cada cop estic més convençut que a Catalunya els polítics no només no esteu per resoldre res, sino que sou una nosa i us oposeu activament a qualssevol canvi que amenaci les vostres poltrones.

    Any rere any a cada convocatòria electoral són més i més els que,
    decebuts, opten per votar en blanc o queda-se a casa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!