El bloc d'Ernest Benach

La força de la unitat. L'esperit de la renovació.

10 de novembre de 2010
Sense categoria
1 comentari

La Catalunya d’èxit

(Article publicat als diaris Avui i El Punt)

El sentit de la paraula “èxit”, sortida en llatí, ha evolucionat en la nostra llengua fins a significar bon resultat. Curiosament, en el context actual, sortida i bon resultat són dos conceptes sovint lligats. Sortir del cul-de-sac estatutari i financer en què es troba la relació de Catalunya amb l’Estat espanyol seria un èxit per al país. Sortir i projectar-se al món és un èxit per a la cultura, com vendre al mercat exterior ho és per a l’economia. Sortir, sortir de la crisi, és el gran anhel de tothom.

I així, amagada darrere els indicadors de crisi i de l’ambient negatiu que impregna la societat, hi ha la Catalunya que no es resigna, que persisteix, que se’n surt i que troba l’èxit. Des del valor de la pròpia identitat, innovant, sumant esforços, treballant de manera perseverant i valenta, la Catalunya d’èxit avança. I cal que en parlem, perquè existeix.

En l’àmbit de la innovació i la recerca, per exemple, la inversió i el treball dels darrers anys comença a donar resultats. Aquest mes hem vist com deu científics de centres de recerca catalans han estat distingits amb les prestigioses beques Starting Grants, que concedeix el Consell Europeu de la Recerca, hem sabut que per primer cop Catalunya supera en producció científica països com Àustria, Finlàndia o Noruega, i s’ha presentat el primer prototip de motocicleta elèctrica catalana, un escúter urbà que han desenvolupat sis empreses del sector, que es començarà a fabricar el 2011 i amb què Catalunya aspira a situar-se com a un referent mundial en la indústria del vehicle elèctric.

En el món de l’empresa, Catalunya ha guanyat aquest any el premi European Entrepreneurial Region Award, que es concedeix al millor projecte estratègic per desenvolupar polítiques de suport a les pimes. I des del 2009, 470 empreses catalanes han començat a exportar mitjançant els programes d’iniciació a l’exportació impulsats per ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana, adscrita al Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat. Aquesta combinació d’empenta empresarial, innovació i polítiques de suport a la internacionalització ajuda a explicar que les exportacions catalanes hagin augmentat cada mes durant el 2010. L’última dada oficial, de l’agost, assenyala un creixement del 28,9 per cent de les exportacions en relació amb l’any passat.

Som un país innovador, emprenedor i amb una identitat cultural pròpia, que alguns pretenen menystenir però que creua les nostres fronteres i assoleix reconeixements arreu del món. L’èxit de traducció de Les veus del Pamano, de l’admirat Jaume Cabré, o la versió cinematogràfica de la mateixa obra, que va arrasar en audiència a la Xina, en són un bon exemple.

I els castells, tradició cultural viva que emergeix del poble, són una gran mostra de l’èxit de la cultura tradicional i popular de Catalunya i s’han convertit per mèrits propis en una gran marca de país. En un món amb tendències i conductes cada vegada més individualistes, el fet que hi hagi una activitat que per si sola agrupi valors com la solidaritat, la integració, la cultura de l’esforç col·lectiu, l’acceptació de les persones pel que són, persones, la cultura del treball en equip, la perseverança, la generositat, la perspicàcia, l’enginy, l’habilitat, la voluntat de superar-nos dia a dia o el fet de donar sense esperar res més a canvi que la satisfacció de la feina ben feta és, sens dubte, sinònim d’èxit. I justament aquest conjunt de valors humans que representen els castells avui són la metàfora que millor explica la construcció nacional de Catalunya, i és per això que esdevenen una gran expressió de catalanitat.

Dimarts els castells seran una mica més grans, una mica més alts i, sens dubte, molt més internacionals si el Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco decideix incloure’ls en la selecta llista de meravelles que protegeix i potencia. Jo no tinc cap dubte que els castells i Catalunya mereixen aquest reconeixement. I hem de ser conscients que darrere aquesta designació s’amaga una realitat que ens hauria de fer sentir orgullosos del que som i del que representem. Les aportacions que fem des de Catalunya al conjunt de la humanitat són úniques, pròpies, enriquidores, originals, nascudes de la creativitat i arrelades a la tradició però alhora amb la mirada posada en la modernitat.

La Catalunya d’èxit també existeix, i és necessària per superar aquests moments difícils

  1. L’autoestima també l’hem de treballar, perquè sempre, però sobretot en moments com els actuals, és fonamental per aixecar-se i tenir més ganes de treballar. Alienar-se del treball és el primer pas per a perdre l’autoestima.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!