El bloc d'Ernest Benach

La força de la unitat. L'esperit de la renovació.

28 de setembre de 2010
Sense categoria
0 comentaris

Els valors de l?escoltisme en la Catalunya del futur

Catalunya és un gran país amb uns valors fortament arrelats com el treball, la solidaritat, la perseverança, l’enginy… Un país acollidor, defensor de les llibertats individuals i col·lectives, i paradigma de pau des dels seus orígens. Però Catalunya no seria el país que és –ni serà allò que aspiri a ser- sense tenir en compte el paper transcendental que ha representat i representa encara avui l’escoltisme en la formació de valors i actituds a la nostra societat.

Aquest vespre he assistit a la presentació del llibre “Escoltisme mundial” (Proa), a l’edifici de la Pedrera. He de dir que Eduard Vallory ha escrit una tesi molt interessant sobre la dimensió mundial de l’escoltisme. Jo he estat escolta i els asseguro que l’obra d’en Vallory és alhora entretinguda i rigorosa.

El llibre destaca els grans valors que han acompanyat sempre a l’escoltisme: la solidaritat, el treball en equip, el respecte a la natura, l’amor al país, el compromís, la responsabilitat, un cert sentit indispensable de la disciplina, saber treballar pels més desafavorits, pels més febles, compromís amb la pau, tenir criteri propi… Tots ells, valors que l’escoltisme ha injectat a milers de catalanes i catalans.

Però com diu Vallory “el moviment escolta no pretén establir una visió particular de com ha de ser la societat, sinó que vol formar ciutadans responsables, amb criteri propi i capacitat de lideratge per tal que siguin ells els qui, basant-se en uns principis inclusius compartits, participin en la definició del seu model de societat i contribueixin a fer-lo realitat”. Per tant, el llibre també parla de futur.

El futur de tota nació es troba en els joves d’ara, i amb la seva formació (i l’escoltisme és educació) es construeix el futur de tota una societat. I justament l’escoltisme d’ara està treballant per ajudar-nos a encarar els reptes amb què es trobarà Catalunya els propers anys, des de la feina en el terreny de la integració social fins al respecte a la natura, a la terra, passant per l’educació en valors que han de constituir el tronc comú de la nova Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!