Una nova manera de fer política és possible

Davant dels esdeveniments viscuts a Catalunya els darrers dies i que han provocat que la percepció que els ciutadans tenen de la política, dels polítics i també de les institucions, hagi caigut en els nivells més baixos de valoració des de la recuperació de la democràcia, proposo recuperar la tradició de trobar espais comuns de treball que ens permetin abordar la situació complexa i difícil que vivim. Ja sé que no serà una tasca fàcil i que caldrà, durant molt de temps, ser perseverants en la mateixa. Només la constància, encara que sigui en moments difícils i complicats, acabarà per convèncer els ciutadans que hem fet un canvi de rumb sincer en la manera de fer política, que estem disposats a obrir les institucions a la ciutadania, que volem que la política que es faci a Catalunya sigui, i es percebi, honesta i transparent.

Respectant els debats interns que s’han de produir a nivell de cada partit, nosaltres hem d’actuar des de l’àmbit parlamentari. I no cal dir que qualsevol actuació que fem des d’aquest mateix àmbit, si no compta amb la complicitat i el respecte dels partits, de ben poc servirà.

La societat catalana no entendria ara que miréssim cap a un altre cantó, que ens desentenguéssim d’un debat present a la societat i que amoïna molts dels nostres conciutadans. La millora de la qualitat de la democràcia és un repte de país al qual tots ens hi devem. I, insisteixo, més enllà de les aportacions en forma de debat que es puguin fer, i que són necessàries, cal començar a fer gestos concrets, cal començar a posar fil a l’agulla de la necessària regeneració de la política i dels polítics, de les institucions del nostre país.

Per avançar en aquesta direcció, he proposat trobades amb els presidents dels diferents Grups Parlamentaris per començar a posar fil a l’agulla en un seguit de línies d’actuació que permetin abordar la situació que vivim, al menys en part: accelerar el debat parlamentari de la Llei electoral; accelerar els treballs de reforma de la llei de la Sindicatura de Comptes; i elaborar un marc comú de bones pràctiques que englobi institucions, partits polítics, administracions i organitzacions.

Ens hem de comprometre a agilitzar al màxim els treballs per l’elaboració de la Llei electoral per part de la ponència conjunta nomenada al Parlament amb la finalitat de tenir-la enllestida a l’acabament d’aquesta legislatura i de les lleis territorials que l’han de completar.

També hem d’impulsar la reforma i establir el compromís de reformar la Llei de la Sindicatura de Comptes per dotar-la de les atribucions adequades de control, fiscalització i, si s’escau, de sanció sobre les administracions i entitats subjectes a la seva supervisió. L’acord de transparència i auto-limitació de despeses electorals i de finançament dels partits polítics del 2001 va suposar un pas endavant en l’aplicació dels principis de suficiència, transparència, publicitat i control en l’activitat econòmica dels partits polítics amb representació parlamentària. Ara és imprescindible modificar la llei per dotar la Sindicatura de Comptes dels mecanismes legals per aprofundir en aquest àmbit.

Una altra línia indispensable passa per obrir aquest debat a la societat civil en seu parlamentària i a través de la xarxa a través de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC). La societat catalana s’ha d’involucrar, participar i parlar de com abordar aquest procés, i les institucions ens hem de comprometre a escoltar-los i tenir en compte les seves aportacions. Són dues accions complementàries: presència d’experts al Parlament que ens aportin saviesa i coneixement, i debat obert a la xarxa amb propostes constructives.

Finalment, hem de proposar la constitució d’un grup de treball per elaborar un codi de bones pràctiques dels càrrecs públics. A més dels representants dels grups parlamentaris en el grup de treball s’haurien d’integrar les entitats municipalistes, el Síndic de Greuges, el Síndic de Comptes i el Director de l’Oficina Antifrau.

Podem oferir més transparència de l’activitat política, podem apropar més la ciutadania a la realitat parlamentària. I si ho podem fer, ho hem de fer.

El bloc d’avui és la base de la roda de premsa que he fet avui al Parlament per proposar una nova manera de fer política.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *