El bloc d'Ernest Benach

La força de la unitat. L'esperit de la renovació.

27 d'octubre de 2008
Sense categoria
30 comentaris

Declaració del president del Parlament

Els he convocat perquè els vull explicar de primera mà uns fets que m’han situat al centre d’una polèmica.

Abans de res, vull subratllar que em dol especialment que això hagi pogut molestar molts ciutadans i famílies que tenen dificultats econòmiques, agreujades pel moment actual de crisi, i que hagi pogut afectar la imatge d’esforç d’austeritat i contenció en la gestió dels pressupostos del Parlament, que enguany comporten un estalvi de més de 4 milions d’euros, una reducció del 5,5 per cent i la congelació del sou dels diputats i els grups parlamentaris, entre altres mesures d’austeritat.  

Una de les meves prioritats com a president del Parlament sempre ha estat justament treballar per acostar els ciutadans a la institució. I personalment em sap greu que una cosa així hagi pogut contribuir a aprofundir el distanciament entre la ciutadania i els seus representants.


Primer de tot els vull dir que aquesta polèmica neix a partir d’una informació falsejada que publica el diari ABC. 

Segon. Deixin-me fer el relat dels fets tal com han succeït. A partir de l’any 2000 el Parlament adopta el sistema de rènting per al manteniment, la gestió i la renovació del parc mòbil. Aquesta decisió, presa amb l’assessorament dels serveis tècnics de la cambra, permet estalvis molt importants de diner públic en les renovacions de la flota dels cotxes que usen el president, els vicepresidents i els secretaris de la Mesa, i també els presidents o portaveus dels grups parlamentaris.

L’última renovació de la flota, que s’inicia el desembre passat i la Mesa aprova per unanimitat el 12 de març de 2008, comporta un estalvi de 81.000 euros. Val a dir que fins i tot en un moment en què encara no es podia preveure l’agreujament de la situació econòmica tots els membres de la Mesa vam prendre aquesta decisió d’estalvi.

Tercer. El cotxe del president no és el cotxe de l’Ernest Benach. És el cotxe oficial del president del Parlament.

Parlem del cotxe. El model adscrit a la Presidència és el mateix des de l’any 2000. Han passat vuit anys i s’hi han anat incorporant noves eines que em permeten treballar millor en els meus desplaçaments institucionals per tot el territori. No s’hi ha incorporat cap luxe innecessari, sinó instruments que faciliten la meva feina durant les moltes hores que passo al cotxe en l’exercici del meu càrrec com a segona autoritat del país. La idea era fer del cotxe una oficina mòbil.

Quart. Per tot plegat, considero que la gestió econòmica dels serveis de la cambra en aquest tema ha estat correcta i coherent amb els esforços d’austeritat, i que, en un aspecte puntual, potser no hem sabut explicar-nos prou bé, motiu pel qual els he convocat avui. Amb tot, com he dit al principi, entenc que aquesta decisió s’hagi pogut malinterpretar i que algunes persones estiguin dolgudes o decebudes. Em sap molt de greu. Sé que vivim un moment molt complicat i que en una situació així els gestos són importants i que la política ha de donar respostes i, en certa manera, exemple.

He demanat que en les circumstàncies actuals i mentre no canviï la conjuntura econòmica se suspengui la renovació automàtica de vehicles adscrits als càrrecs representatius del Parlament i que a partir d’ara la renovació dels cotxes oficials sigui analitzada cas per cas, atenent el quilometratge i el seu estat general de conservació. Al mateix temps, he donat instruccions als serveis del Parlament per retirar immediatament els accessoris polèmics.


Palau del Parlament, 27 d’octubre de 2008

 

  1. Vós haveu equivocat:

    Anit a Saül Gordillo li vaig desar escrit això en l’entrada que feia respecte l’afer a què vos referiu:
    ——————————————————————————————–

    Títol: ENTRAR EN AQUESTES NIMIETAT EM SEMBLA FER-LOS EL JOC.

    Si bé mirem els diners de què parles em semblen ridículs.

    Quantes persones al Països Catalans conduïm millors cotxes del que comentes?
    Segurament,
    més de cent mil cotxes són de gamma superior que els que porten els
    srs. Benach i Montilla. Amb tots els complements que tu vulgues.
    Com
    a alts càrrecs polítics em sembla, que d’acord a la representativitat
    institucional, hi caldria que pujaren un parell d’esgraons de gamma.

    Aprofundint en el tema: un bon gestor polític cal que cobre com a executiu.

    Quanta gent al nostre país guanya annualment més de 100.000 €?
    Re:
    moltíssima. També hi ha molta que cobra molt poc i va “justa” però no
    hi ha lligam entre una cosa i l’altra en un sistema dit capitalista com
    aquest. Els diners d’un càrrec, ode tots, no reequilibren els
    desequilibris econòmics de la piràmide social. Per tant és una
    fal·làcia de polèmica.

    Per últim, i per a finalitzar la meua intervenció, dir que aquestes falses polèmiques són ben banals vistes des d’ací, quan allà gasten el que no n’hi ha en els seus escrits de fa més d’una dècada.

    Quantes polèmiques semblants van destapar aquests heralds de la pobresa en l’època de Zaplana, Aznar, Alvarez Cascos, etc?

    La
    premsa española, en conclusió provisional, no té la credencial de
    ficar-hi el nas en aquests temes, quan tothom sap que han fet “barca”
    amb tota la colla de corruptes que hem pogut conèixer a posteriori.

    NO els reien totes les “gracietes glamouroses” als gal·lactics aquells també?

    Aquesta polèmica banal no és social, sinó únicament nacional, al meu entendre….

    Cordialment.

    PS:
    podrien començar per escorcollar el seu monarca, que difíclment el
    podríem veure amb una bicicleta passejant per un parc qualsevol, com
    passa amb aquells dels països escandinaus. Mira si tenen una bona veta
    per a començar a destapar podridura. Cal tindre fusta de bon periodista
    per a escometre tal audàcia, o no?

    ———————————————————————————————

    Encara que siga de València, li diré que si vos hem posat en eixe càrrec és per a feu prevaldre la Institució per damunt de la vostra persona. Si el Parlament obtà per dita solució, assessorada per llurs tècnics, serà perquè era la millor. Modificar el que sobiranament s’ha decidit ací, per una embranzida mediàtica d’allà em sembla que inhabiliteu la Institució. Els d’allà sempre tindran alguna cosa a al·legar, els cotxes, els calcetins que gasteu o qualssevulla altra bajanada.

    Sou la segona personalitat del Principat. Fer política passa també per demostrar el poder que teniu cedit per la societat. Allò tan republicà, no?

    Com vaig manifestar -educadament- en el meu comentari a en Gordillo, a aquella gent poc l’importa eixa pulcritud estalviadora. S’és o no s’és, en bons temps econòmics i en els dolents. I “ellos”, ara, no estan per a paradigmatitzar res.

    Li faré unes supliques:

    1. Per favor no sucursalitze la societat de la meua pàtria.

    2. No li doneu més valor a un paper tacat en negre que amb dificultats vol algun benestar per a la nostra societat. Que tampoc en té cap poder sobirà més enllà que els dels seus subscriptors, per damunt de la capacitat sobirana que vos hem cedit temporalment.

    3. Pel fons de la polèmica de l’ABC i la meua contesta s’hi visualitzen dos models de societat. La d’ELLOS que volen que la gent siga -permanentment- pobra quan a ELLOS els interessa i la meua (diria nostra?) que volem una societat rica, culta, lliure i desvetlada. 
     
    Cordialment, però, prenga cinc minuts seguits per a meditar sobre el que l’hi he transmès.
     

  2. Honorable President,
    Comprenc perfectament que la demagògia i el populisme solen ser eines de combat polític, que emparats en uns mitjans de comunicació no precisament neutres, desprestigien l’alt servei ciutadà que hauria de representar, malgrat tot, la política.
    Entenc, a més, que els guionistes que han elaborat aquesta notícia estan mancats d’imaginació, car també és cert que una institució com la que presidiu, requereix alhora d’una certa litúrgia de representativitat.
    Ara bé, el pressupost del Parlament, que entenc curt, no representa res en comparació amb la malversació de més de 230 milions d’euros que ha suposat la implantació de la sisena hora a l’escola primària pública. No serveix absolutament per a res i ha causat greus distorsions en el funcionament dels centres. Més ara, quan les necessitats educatives s’han desbordat alhora que els ingressos educatius s’han escurçat, sembla mentida que les institucions que ens representen persisteixen en l’error de mantenir una mesura educativa que cansa els nostres alumnes i provoquen la desconfiança dels professors en els seus polítics.
    Honorable president. Penso que valdria la pena que les necessàries mesures d’austeritat en temps de crisi també es tradueixin en gastar el presupost de manera intel·ligent. I no pas com la sisena hora, una mesura demagògica i populista, sorgida des de la pròpia política.

    Atentament,

    Xavier Diez.

  3. Sr. Benach:

    De la mateixa manera que vaig adreçar-me a vosté per fer-li arribar la meva indignació per la desafortunada decisió al voltant dels accesoris del seu cotxe , ara ho faig per felicitar-lo per la seva decisió de mostrar una imatge d’austeritat de cara als ciutadans i revisar cas per cas la renovació del parc mòbil del Parlament.

    Rebi una cordial salutació.
    Alex Blanco.

  4. Hola,
    trobo que aquesta polèmica és totalment injusta.
    Com pot ser que es formi aquest enrenou per (recordem-ho) unes eines de treball que valen 9000 euros. Si això s’ho gasta qualsevol ajuntament petit en acomodar les seus regisdors!
    Com pot ser que el president del parlament no pugui disposar de 9000€ per tal d’adaptar el seu vehicle per estar-hi be (ja ni parlo que són per treballar el màxim d’hores possibles). Tots els que seguim la trajectoria de l’Ernest sabem que es un ‘currant’ incansable i que aprofita qualsevol moment per treballar pel NOSTRE PAÍS. De veritat hi ha algu al que li ha sentat malament la despessa d’aquests calers?

  5. I perquè no viatjar amb transport públic i reduir-se el sou un 20%? Moltes persones treballadores estan perdent la feina i en solidaritat amb ells crec que seria una bona mesura actuar així.

  6. Gràcies, president.
    Segur que la informació va ser utilitzada interessadament però no és menys cert que com bé diu, en un context com l’actual, quasi d’alarma social, era difícil parar la bola.
    Segurament, potser que els mateixos que van utilitzar-ho no precisaran les explicacions fil per randa, tal com signa que en aquest apunt, però al mateix temps jo estic segur que bona part dels ciutadans d’aquest país, amb sentit comú, agrairan les seves explicacions i també la rectificació.

  7. Em sento trista per aquesta polèmica absurda. Com sempre els catalans hem de cedir enfront dels espanyols i a ells ningú els hi demana comptes.

    A banda de l’article d’en Saül, amb qui estic totalment d’acord, també hi ha aquest que comparteixo i suposo, i espero, que en sorgiran molts més.

    Salut!

  8. Tingues tot el suport de la meva part,sobre tot en el que has expressat avui a l’entrevista amb en Cuní. L’ important és que l’ institució sigui present al món global
    Es evident que aquest home,en Cuní, no en sabia res de res del teu viatge a París  i s’ ho ha passat pel folre de la jaqueta com sí res i no hi  ha fet cap esment ,ni t’ ha demanat  que ho expliqussis a l’ audiència .

  9. Jo no tinc molta idea de economia, però hi ha una cosa que no entenc. Perque un Audi i no un Seat o qualsevol altre cotxe fet al país? En moments de crisis el que haurien de fer els governs és gastar tants productes com fos possible del país, en lloc d’importar-los, així s’impulsa l’economia local. O és que no ho tinc ben entès?

  10. Posar accessoris al cotxe per poder-hi treballar no és un luxe innecessari. Viure on vols viure és un dret al qual no hem de renunciar perquè moltes feines estiguin centralitzades a Barcelona. I vas optar per aprofitar el temps, cosa que s’ha d’agrair. Per entendre el preu també hem de tenir en compte que als cotxes de gamma alta els solen correspondre un preu per accessori i un preu per hora força més alts que als cotxes de gamma més baixa. Ha estat bé donar explicacions, però crec que no calia que els traguessis. T’ho havies posat perquè trobaves que et calia. Doncs ja està. Amb això n’hi havia prou.

  11. Doncs això Ernest, deixa’ls que cantin i diguin el què vulguin! I no tens perquè treure cap cosa de les que hi has fet posar al cotxe oficial o el Parlament ha cregut convenient fer-ho posar.
    Però que punyetes s’han cregut alguns ciutadans i ciutadanes de Catalunya i algun dropo de fora plè d’enveja?
    Si et passes bona part de les teves hores de treball treballant per Catalunya, com ho has de fer per estar ben informat i prendre’n notes còmodament dins el cotxe oficial? Si en un moment donat ets a per exemple La Sènia (Montsià) i a cuita corrent has de presentar-te a Portbou, com ho has de fer per no perdre el temps? Doncs està més clar que l’aigua: has de treballar des de dins del cotxe oficial! D’altres que també ho haurien de fer, el que fan quan van d’un punt a l’altre és dormir i que no els atabalin amb noticies d’estat.
    Vinga Ernest! Fot-li! I que diguin el que vulguin home!

    VISCA CATALUNYA I VISCA LA INDEPENDÈNCIA DELS PAÏSOS CATALANS!!!!

  12. Primer de tot voldria donar-te el meu suport total en aquest tema perquè tens raó.

    Tanmateix permete’m fer-te tres comentaris :

    Primer : Tenies d’haver contestat immediatament.

    Segon : La resposta hauria d’haver sigut : O tots o ningú !

    Tercer : El President del Parlament ha de tenir un cotxe oficial d’acord amb les seves funcions i prou.

    No veig perquè sempre som nosaltres els que ens hem de baixar els pantalons i haver de donar explicacions.

  13. bona tarda

    he escoltat la teva entrevista a matins de tv3,no entenc el fet que dius que es una eina de treball els extres, i despres demanes perdo, no ho entenc
    pero vull que sapigues que igualment aquest cotxe crec que es massa ostentos, jo crec que un cotxe seat toledo, seria suficient, com podem creure amb els politics amb aquests exemples???

    i tu que has de donar el major exemple de tots, no val dir que el cotxe es del president no de ernest, doncs jo ho vec al primer any i faig les gestions per treuremel de sobre, …que no som tontos

    per que no votem ?? per justament aquestes coses, per debats inerts, estatuts qeu no es serveixen de res.

    salutacions cordials

    marc

  14. Bones!
    Tant jo com altres estem d’acord amb el què has fet. A més, aquestes modificacions són per treballar! i no per disfrutar!

    En fí, deixal’s que vagin xarran! i no les treguis! que ara ja i són i seran un be per tu! i pels que utilitzen el cotxe oficial del parlament en el futur! però esperem que no siguin d’algun altre grup polític!

    Ànims!

  15. Estalviar per estalviar, estalviem-nos també les excuses, no pas les explicacions.
    Excusar-se per quelcom que en un principi es creia necessari? Excusar-se davant qui? Davant la Brunete? A ells poc els importa qui té raó, ara li ha tocat el rebre al president del parlament. Demà – deixeu-me somniar -, al pressupost de transport escolar de la infanta Leonor (perquè no crec que vagi en el transport públic que tant reclamen).
    És dificil combatre demagògia amb raó. Difícil, inútil i, per tant, innecessari.
    Poc importa que els extres siguin per facilitar la feina. La sentència estava dictada des d’un principi.
    Bona feina, Ernest. Potser t’ha mancat fer més cas al gran Groucho: “El secret de l’èxit és l’honestedat. Si pots evitar-la, és cosa feta!”

    Salut, company

  16. Benvolgut Ernest Benach,
    la misèria nacional d’aquest país s’expressa de moltes maneres. Amb el condicionament del cotxe del President del Parlament de Catalunya, la segona autoritat del país, ha sortit a la llum tot el caràcter provincià, la misèria moral, l’estupidesa roïna dels covards i porucs, dels que no tenen ni sentit de la proporció, ni sentit institucional. En fi una conxorxa de pobres d’esperit, de hippy happy flowers i d’espanyolistes que només volen fer mal a les institucions catalanes. Hauríes d’haver rebut una aplaudiment per voler convertir el cotxe en una part de la teva oficina però la mesquinesa d’uns i els interessos dels altres ho han impedit. Francament la quantitat, nou mil euros, és ridícula. No calia fer-se enrere. No has ofès a ningú que no es volgués fer l’ofès.
    Salutacions cordials i endavant les atxes!

  17. Ho acorda el Parlament i el Govern en els pressuposts de la Generalitat, es cert  i no es cosa personal vostra.

    Llegeixo com ha anat i es una opció legal però dintre d’un funcionament general poc econòmic i poc rigoròs, i dins de la dinàmica d’aparences i tapar la injustícia i la discriminació nacional, governativa i tributària contra l’Espanya catalana i els regnes catalans.

    Passar a rènting i formes similars ha esdevingut una forma de mantenir i augmentar despeses i de vegades inversions de les administracions públiques per evitar  superar els límits legals d’endeutament.

    Escandalitzar-se  sense matiu  i fer-ho selectivament contra un partit o unes persones  per anar contra el nacionalisme català i Catalunya tot i estar encobrint la disbauxa  general pressupostària d’Espanya en general  podria ser conspiració, discriminació, escandalitzar-se en va, atemptat contra l’honor i la pròpia imatge.

  18. Molt honorable sr. Ernest Benach,

    Li escric per criticar-li alguns dels seus actes.

    Primer, voldria que reflexionés de tot el que ha generat vosté per una polémica tan estéril amb els seus canvis d’actitud.

    Segon, a veure, si vosté va instal·lar tots aquests equipaments al seu vehicle perque els necessita per treballar, per qué ara els treu? No es llògic que si necessites realment tot aquest equipament ara ordeni treure’l.

    Tercer, per qué ha tardat tant a respondre? Perqué s’ho ha pensat tant?

    No s’ho prengui malament; la veritat es que molts cops es necessari que si creu en una cosa la defensi peti qui peti, i en aquest cas vosté ha transmès que aquest “equipament” vosté no el necessitava per a res i això, si parla malament tant per vosté, com per la Generalitat  i com pel partit que vosté i un servidor pertany.

    Salutacions i tandebó aquesta polémica no li esquitxi la seva excel·lent trajectòria com a president del Parlament.

  19. Sr. Benach! Menys luxes i més empatía i tocar de peus a terra!! La majoria de la gent les estem passant molt fumudes i s’ha d’entendre que quan es parlen d’aquestes quantitats i luxes de primera, la majoria dels mortals veiem que molt lluny de sentir-nos compresos ens sentim discriminats!! Costa molt arribar a fi de mes i fer-se a la idea de que una part del teu sou (irrosori) va destinat a luxes més propis d’una excèntrica París Hilton que no pas d’un representant del nostre modest país. Guanyi’s el sou predicant amb l’exemple!! S’entén que cada dia hi hagi més gent desenganyada amb la política i amb el sistema que ens escanya, ens ignora i ens ven fum i demagògia!!

  20. Benvolgut President,

    Primer que res li he de donar les meves més siceres felicitacions per obrir el seu bloc a comentaris. No ens coneixem de res tot i ser de Reus però em sembla una acció valenta i transparent.

    Respecte a la polèmica del cotxe no cal afegir res més. Estic amb vostè. Els complements per convertir un cotxe en oficina són més barats que qualsevol oficina de qualsevol delegació d’una administració pública. No cal retirar-los.

    I el cotxe del Rei? I els ministres? I els tancs de l’exèrcit que valen milions d’euros?

    Un cotxe oficial de la presidència del Parlament de Catalunya és una estructura d’Estat. Que s’hi posin fulles!

    Cordialment,

    Joan

  21. Ernest,

    Personalment crec que no tenies que fer-te enrera amb el que es va aprovar, es a dir, en les millores que vas introduïr en el cotxe del president del Parlament de Catalunya.
    A pesar del que es digui des de Madrid i també des de certs llocs del nostre país.
    Visca Reus!!!

    Jordi Torres

  22. Senyor President,
    li volia dir que creu que heu fet molt malament en retirar els accessoris del cotxe, donant una imatge d’un polític covard i dubitatiu. Si els vau instal·lar perquè els necessitàveu, perquè calia retirar-los? No era una despesa aprovada en els pressupostos del Parlament?
    Això ha estat una polèmica només perquè vós sou el president del Parlament de Catalunya, i a més sou del partit que sou. I ja se sap que amb Catalunya s’hi pot tot, i amb ERC no cal dir-ho. Jo no estic massa content amb el que el vostre partit ha estat fent últimament, però reconec que ho feu bé o malament us ataquen igualment.
    Dit això, crec que almenys s’hauria d’aprofitar la polèmica per fer una reflexió sobre les despeses públiques. Hi han d’haver les necessàries, i segurament es malgasta tant que uns accessoris per un cotxe no són més que una anècdota, però crec que s’hauria de reflexionar sobre com rebaixar al màxim la despesa pública, deixant de crear organismes inútils, campanyes publicitàries inútils, ministeris inútils, etc… i això pot anar referit a qualsevol instància de l’estat, Generalitat, etc.

  23. Sr. Benach
    No valoraré si està bé o no aquesta despesa perquè si entrem en aquesta qüestió en trobarem d’altres que realment són escandaloses, i si mirem cap altres llocs la cosa ja és de vergonya.
    En canvi, estic molt tip de veure que els nostres polítics es fan enrera a la més mínima tot i tenint la raó. Llavors és quan donem la raó a qui no la té i fem que les nostres accions tinguin poca credivilitat. La conseqüència és el desprestigi de les nostres institucions i del país.
    Per altra banda, tenim els polítics que per no voler mostrar falta de fermesa, tot i sabent que hi ha una altra possibiltat millor, mantenen la seva idea encara que hi hagi conseqüències negatives. Més tard o més d’hora es veurà l’error, per tant també hi haurà el desprestigi.
    Sense por per tirar endavant els nostres objectius sense deixar-nos influenciar per cap de les “crostes” espanyolistes.

  24. No vull entrar en la polémica del cotxe. Ha estat iniciada per un diari de caire anticatalà, encara que podem donar la raò al ecxés de despeses dels nostres polítics.
    El que hem sembla ridícul és que vosté digui que han reduït les despeses en un 5,5% i la congelació dels seus sous. Cada any el seus sous reben un important increment, i si el congelen durant un any, després d’haber-lo augmentat, no hauran d’estrènyer el cinturon.Sap la cantitat de l’aument als jubilats?, és un 2,6% com a molt tan si la pensió és de 460€ o de 2000€, i a vostés és més elevat el % sobre sous milionaris. No fora millor rebaxar-se el seus sous?, fer servir transports publics? o viure en el mateix lloc de treball, com fan la majoria de gent que treballen a empreses distants del seu domicili familiar. Molts d’aquets treballadors tenen un títol universitari important, amb masters i doctorats que els hi ha costat moltes hores de estudi i treball, i vostés pel sol fet de ser polítics tenen tots els drets adquirits sense esforços relevants, només pertanyent a un partit que ha guanyat unes eleccions. Que consti que jo sóc d’esquerres i també independetista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!