28 de gener de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Piccard, inventor del batiscaf…i inspirador d?en Tornassol

El físic i inventor suís Auguste Piccard va inspirar la imatge genial i desendreçada del professor Tornassol. Avui es compleix el seu aniversari.

Tal dia com avui, el 28 de gener de 1884, va néixer Auguste Antoine Piccard, físic, inventor i explorador suís.  Piccard va assolir una gran popularitat per les seves exploracions en ambients extrems: el 1931 va pujar en un globus aerostàtic fins als… 15.780 metres d’alçada! Una fita extraordinària per l’època.  Home polifacètic, Piccard també va inventar el batiscaf, i amb un d’ells, el Trieste, va submergir-se per sota dels 3.000 metres de fondària.  I el 1960 un batiscaf dissenyat per ell (i tripulat pel seu fill Jacques) va assolir els 10.916 metres de fondària al Pacífic.

Intrèpid explorador de les alçades i dels abismes, Auguste Piccard va inspirar a Hergé un dels seus millors personatges: el del professor Tornassol (Silvestre Tornassol en català, Tryphon Tournesol en la versió original francesa).  La imatge de Piccard hi ajudava: cabells esbojarrats, ulls petits i ulleres gruixudes,  aire despistat i un cert aspecte maldestre… Tot plegat actua la mar de bé a l’hora de donar a entendre la genialitat despistada i un xic fora del món de Tornassol.  Aquests trets han ajudat a configurar la imatge de savi despistat, benèvol però excèntric, un dels arquetips que s’ha instal·lat amb èxit al nostre imaginari simbòlic.  

De Tornassol a Jean Luc

El creador de la saga Star Trek, Gene Roddenberry, també es va inspirar en August Piccard per donar nom al celebre capità de l’Enterprise,  Jean Luc Picard. El personatge fou interpretat per Patrick Stewart, un excel·lent actor anglès que venia del món clàssic i d’una dilatada carrera a la Royal Shakespeare Company. Stewart va oferir una interpretació magnífica i creïble de Jean Luc Picard, un capità de la flota estel·lar apassionat per l’arqueologia, més proper a la cultura científica que no a l’esperit militar.   

A banda d’en Piccard/Tornassol/Picard trobaríem molts altres exemples en els que la ficció manlleva elements de la realitat. El famós heroi de ficció Indiana Jones es basa en la figura de l’arqueòleg i aventurer  americà Hiran Bingham, qui va descobrir les runes de Macchu Picchu el 1911. Hi han fotos seves al Perú on fa un posat intrèpid, distant i ple del glamour que anys després va absorvir l’Indy.  D’aquí en resulta un arquetip de savi diferent del de Tornassol, més agressiu i aventurer, encara que també benèfic.

Segurament la construcció d’aquests arquetips de ficció deu acomplir alguna missió simbòlica important.  Dins el nostre imaginari col·lectiu representen alguns dels herois contemporanis. La seva aventura és el coneixement, el seu grau de connexió amb la humana quotidianitat és variable, el seu compromís explorador es manté ferm. Són depositaris d’uns valors que no estan gens malament tal i com van les coses en aquest accidentat inici de segle…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!