14 de desembre de 2012
Sense categoria
0 comentaris

El gel de l’Àrtic assoleix mínims històrics

Aquest any 2012, l’extensió de gel marí que cobreix l’oceà Àrtic ha arribat a mínims històrics ja que l’extensió del gel ha arribat a ser gairebé un 50% inferior que el promig pel període 1979-2000. 

 

Així ho afirma la nord-americana NOAA (National Oceanic and Atmosferic Administration), que ha fet public un contundent mapa que permet visualitzar el problema. A meitats de setembre d’enguany, l’extensió de gel Àrtic era tant sols de 3,41 kilòmetres quadrats.

La disminució del gel Àrtic és un procés que s’amplifica a si mateix: menys gel vol dir menys reflexió de la llum del Sol i per tant més calor absorbida per l’aigua, i com més calor absorveix l’aigua més gel es fon…..

El Comité Científic Internacional sobre l’Àrtic han fet una avaluació de les conseqüències que tindrà tot plegat. Segons el seu informe, els boscos arribaran més al nord, a l’igual que les plantes i els animals de zones temperades; el que ara és desert polar es convertirà en tundra i la tundra esdevindrà taigà (el bosc de coníferes del nord). És a dir, els ecosistemes pujen de latitud, com a tot arreu. També es preveu que Barcelona tingui demà el paisatge que avui hi ha a Alacant. 

D’altra banda, les plataformes continentals plenes de minerals i de petroli seran accessibles i aquests recursos naturals es podran explorat de forma econòmicament viable. Això obre la porta a la transformació radical del que encara avui dia és un dels pocs espais gairebé verges del planeta. I serà difícil que no s’estenguin els focus de contaminació.

A més, els animals del sud portaran els seus paràsits i s’incrementaran molt més la presència de mosquits i d’altres insectes indesitjables, alguns portadors d’infeccions ara desconegudes. Els accidents inevitables degut a la navegació pel Pas del Nord-oest generaran una contaminació per ferralla i petroli difícils de controlar. I, a més, es poden extinguir foques, óssos polars i d’altres organismes. 
  
Tot plegat conseqüència de l’escalfament de la Terra que avança a tota velocitat. A aquest ritme anem directe a conèixer ben aviat els pitjors escenaris de canvi climàtic previstos pels científics.    

http://www.climatewatch.noaa.gov/image/2012/arctic-sea-ice-2012-record-low-was-18-smaller-than-previous-record-nearly-50-percent-below-average

  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!