Ossau-Iraty (ii)

Pastures, pastors, ramats…,una trilogia encara viva a l’altra banda dels Pirineus.
Entre les valls occitanes del Béarn i les valls basco-navarreses s’extén el domini d’un formatge (amb DOP) que manté viu un Pirineu ramader, pastoral, transhumant, que vol seguir mantenint la seva població al territori, que garanteix un cert relleu generacional i assegura la vida i manté obertes les petites escoles (calandretes en alguns casos) a les valls.
És un exemple fantàstic per veure com un producte de qualitat pot contribuir al desenvolupament sostenible del territori, al manteniment de la seva identitat. Alguna cosa hauríem d’aprendre a casa nostra de les iniciatives que funcionen a l’altra banda dels Pirineus. Un alltre model a seguir seria l’aposta basca i navarresa per promoure el formatge Idiazábal.
Aquí al Principat som capaços d’elaborar bons formatges artesans. Persones valentes i decidides, joves la majoria d’ells, han apostat per l’elaboració de formatges artesans arreu del territori. Tots descoordinats, ningú els ampara, molts d’ells ni tan sols tenen ramats propis i han de comprar la llet als pocs ramaders que aposten per la producció de llet d’ovella. Molt ràpidament el Pirineu català s’ha anat buidant de ramaders, la cadena del relleu generacional es va trencar fa anys perquè ningú va apostar per ells. Massa gent es va deixar enlluernar per un altre model de creixement, insostenible, menys respectuós amb la muntanya, alienant fins i tot. El resultat… els poblets abandonats arreu del Pallars, l’Alt Urgell que han quedat lluny del turisme hivernal, i els pobles aranesos i ceretans que han perdut la seva identitat pirinenca i s’han convertit en un decorat teatral d’un Pirineu autèntic que mai no ha existit.

Dissabte i diumenge (15 i 16 d’octubre) Fira de Sant Ermengol a la Seu d’Urgell. Mostra de formatges artesans del Pirineu. Una molt bona ocasió per trobar reunits els productors d’una i altra banda de la serralada. Algú hauria d’apostar per un model Ossau-Iraty a casa nostra. No sé si encara hi som a temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *